Linkovi

Wall Street: Predsjednik Obama traži od financijskog sektora podršku  za svoju "zdravorazumsku" reformu


Predsjednik Barack Obama zatražio je od problematičnog američkog financijskog sektora da podrži njegovu "zdravorazumsku" reformu. Američki predsjednik jučerašnji je govor održao na prvu godišnjicu kolapsa investicijske banke Lehman Brothers u New Yorku, gdje su smještene mnoge financijske tvrtke kojima je prijetila propast na vrhuncu globalne financijske krize.Mnogi analitičari vjeruju da je upravo stečaj Lehman Brothersa pokrenuo globalnu financijsku krizu. Predsjednik Obama je za kolaps sustava okrivio nesmotreno preuzimanje rizika i neuspješnu regulaciju. Dodao je također da mnoge kompanije na pogrešan način tumače znake ekonomskog oporavka i da ignoriraju lekcije naučene iz ove krize.

Barack Obama: Nakon mjeseci kad su novci poreskih obveznika tekli u naš financijski sustav, sad imamo situaciju da konačno teku natrag do poreskih obveznika. To ne znači da će poreski obveznici proći u ovoj financijskoj krizi potpuno neoštećeno. Banke su vratile preko 70 milijardi dolara. A u onim slučajevima kad je vlada prodala potpuno svoj udjel trećoj strani, poreski su obveznici zaradili oko 17 posto na ono što su uložili.

Predsjednik Obama je dodao je da su oni kritičari koji tvrde da bi izmjena regulative usporila gospodarstvo i naštetila tržištu u krivu. Američki predsjednik je rekao da je djelotvorna i razumna regulativa kritična za ispravno funkcioniranje tržišta. Barack Obama je dodao da financijske tvrtke koje su spašene novcem poreskih obveznika imaju obvezu da pomognu kućevlasnicima, malim biznisima i drugima koji su sad sučeljeni s ozbiljnim problemima. Američki predsjednik predlaže reformečiji je cilj da se uvjeriinvesticijske tvrtke da ne preuzimaju ogromne rizike, koji, ponekad, donose i ogromnu zaradu. Dužnosnici administracije kažu da je predsjednikova politika pomogla u izvlačenju gospodarstva "s ruba ponora".

XS
SM
MD
LG