Linkovi

Bijela kuća i Kongres rade na kompromisu o reformi zdravstvene zaštite


Bijela kuća i Kongres rade na postizanju kompromisa o reformi zdravstvene zaštite koji bi bio prihvatljiv i republikancima i demokratima. U svom današnjem obraćanju Amerikancima putem radija i Interneta predsjednik Barack Obama je izjavio da je zemlja vodila "dugu i važnu raspravu", međutim, da je sad "došlo vrijeme" da se riješi ovo pitanje.Jedno od ključnih spornih pitanja se odnosi na ilegalne useljenike. Predsjednik Obama kaže da oni ne bi primali vladine beneficije niti imali zdravstvenu zaštitu. Međutim, republikanci tvrde da predloženi zakoni ne predviđaju kako bi se to provodilo i kontroliralo.

Republikanci žele da svatko mora pokazati dokaz da je nastanjen u Sjedinjenim Državama. Demokrati kažu da bi to stvorilo dodatnu birokraciju koja bi onemogućavala legalne i imigrante i američke državljane da budu osigurani. U republikanskom odgovoru na predsjednikovo obraćanje republikanski senator John Cornyn, iz savezne države Teksas izjavio je da predsjednik Obama i demokrati nisu učinili dovoljno kako bi se iznašlo nestranačko rješenje. Inače, članovi senatskog Odbora za financije pregovaraju o novoj verziji zakonskog prijedloga o reformi zdravstvene zaštite koji bi trebao biti podnesen Kongresu početkom sljedećeg tjedna. Predsjednik Obama obećao je da će progurati reformu zdravstvene zaštite kroz Kongres do kraja ove godine.

U međuvremenu, tisuće prosvjednika iz cijele zemlje okuplja se oko zgrade Capitola, u neposrednoj blizini sjedišta Glasa Amerike,ogorčeno onim što smatraju nekontroliranom potrošnjom američkih političkih čelnika. Web sajt organizatora prosvjeda tvrdi da se deseci tisuća demonstranata okupljaju u glavnom američkom gradu kako izrazili svoju ogorčenost zbog spašavanja bankrotiranih banaka i predložene reforme zdravstvene zaštite. Neki od prosvjednika nose transparente s natpisima kritičnim prema predsjedniku Obami.

XS
SM
MD
LG