Linkovi

Shooting Stars - autobiografija LeBrona Jamesa


LeBron James po mnogima je najbolji košarkaš profesionalne američke lige NBA. Bilo mu je samo 17 godina kad se pojavio na naslovnici uglednog sportskog časopisa Sports Illustrated, a s 19 postao je najmlađi "rookie"- novi igrač godina NBA-a. Danas su zvijezdi Cleveland Cavaliersa dvadeset i četiri godine i upravo je, zajedno s Buzzom Bissingerom, objavio knjigu o svojoj mladosti po naslovom Shooting Stars.

Knjiga Shooting Stars događa se u mjestu Akron, u saveznoj državi Ohio, i podrobno govori o životu LeBrona Jamesa, njegovom odrastanju u siromaštvu kao sina samohrane majke i počecima košarkaške karijere koja ga je učinila onim što je danas – po mnogima, najbolji košarkaš na svijetu. Međutim za LeBrona košarka je oduvijek bila puno više od igre. "Košarka – i tu mislim na sport općenito – daje vam mogućnost da zaboravite sve drugo što se događa u vašem životu. Ja sam svakako koristio tu igru kako bih se isključio od nekih loših stvari koje su se događale u mom djetinjstvu, stvari koje jednostavno ne želite vidjeti poput nasilja i košarka me na neki način izolirala od toga".

No autobiografija LeBrona Jamesa prvenstveno je knjiga o uspjehu i prijateljstvu koje je iskusio u srednjoj školi u Akronu, kad su on i četvorica njegovih prijatelja preko noći postali košarkaške zvijezde i dovele svoju školu do osvajanja državnog prvenstva. Zajedno ovi mladi košarkaši živjelisu koncept "ekipnog rada", stajali su jedan uz drugog i stajali su svaki ponaosob iza cijele ekipe. U tom aspektu knjiga se može promatrati kao izuzetno djelo o snazi "ekipnog rada". Ta šarolika skupina tinejdžera bila je sučeljena s istim izazovima kao i drugi mladi crnci u američkim gradovima. Sam, LeBron koji je odrastao bez oca, selio se desetak puta sa svojom majkom prije negoli je navršio desetu godinu.

I utoliko Shooting Stars više je od knjige o superzvijezdi LeBron Jamesu. "Sjećam se svoje prve utakmice u NBA-u, koju smo igrali u Sacramentu. Sama činjenica da vidite sve te obožavatelje i kamermane i sve što uz to ide učini vas da poželite da vas nitko ne dotakne kako se ne biste probudili i vidjeli da je sve samo san. Oduvijek sam želio igrati u NBA-u i imati svoj dres kojem bi na leđima pisalo 'James'"

Knjiga Shooting Stars prije svega je koncentrirana na srednjoškolske dane LeBron Jamesa kad je ovaj izuzetno talentirani sportaš došao u poziciju da živi pod enormnim pritiskom kako bi ispunio očekivanje koja su skoro svi od njega imali. Ključni dio LeBronove priče jest da je postao slavan jako rano i da su njegovi srednjoškolski dani bili redovito opisivani u medijima tog vremena. Stoga radoznao čitatelj neće otkriti puno više o životu LeBrona Jamesa negoli bi pronašao na Internetu ili u lokalnoj knjižnici. Autobiografsku knjigu LeBrona Jamesa Shooting Stars, koju je ova košarkaška zvijezda napisala zajedno s autorom Buzzom Bissingerom objavila je izdavačka kuća Penguin Books.

XS
SM
MD
LG