Linkovi

SAD pozdravljaju hrvatsko-slovenski sporazum


Premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili su na jučearašnjem sastanku načine rješavanja granice i deblokade hrvatskih pregovora s Europskom Unijom. Tim povodom američko Državno tajništvo objavilo je sinoć kraće priopćenje koje ovdje donosimo u cijelosti:

"Sjedinjene Države pozdravljaju današnji sporazum između slovenske i hrvatske vlade kojim se naznačuju koraci da se nadiđu razlike glede dugotrajnog pograničnog spora i omogući obnovljeni napredak Hrvatske prema pristupanju Europskoj uniji.

Konkretno, čestitamo hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor i slovenskom premijeru Borutu Pahoru na njihovom snažnom osobnom čelništvu i i starteškoj viziji u postizanju tog sporazuma.

Vjerujemo da sporazum omogućava jasan put prema naprijed koji poštuje interese obiju strana: to je klasična "pobjednička" situacija. Cijenimo važnu ulogu koju su u tom procesu odigrali Europska komisija i predsjedništvo Europske unije.

Sjedinjene Države odavno podržavaju euroatlansku integraciju te regije i vjerujemo da je ovaj sporazum pozitivan signal za sve zemlje regije.

Tražimo od obje zemlje da djeluju brzo i pozitivno kako bi se sklopljeni sporazum proveo u djelo" – kaže se u priopćenju američkog Državnog tajništva.

***

Prije objavljivanja ovog priopćenja glasnogovrnik Državnog tajništva Philip Crowley odgovarao je na pitanja o sporazumu.

Philip Crowley: Pozdravljamo zaokret u hrvatsko-slovenskim razgovorima. Sjedinjene Države imaju jak interes riješiti ovo pitanje, jer je tu riječ o širem procesu euro-atlantskih integracija i regionalne stabilnosti. Slušali smo obje strane tijekom procesa, pozvali smo na nastavak dijaloga. Hrvatska i Slovenija rade u najboljem interesu za obje zemlje, a Amerika je prijatelj i saveznik s obje zemlje i željeli bi i dalje imati produktivnu suradnju.

Na pitanje je li bilo američke pomoći i ohrabrivanja do sada i ima li planova da Sjedinjene države pomognu u pregovorima između Slovenije i Hrvatske, glasnogovornik Državnog tajništva je rekao:

Philip Crowley: Imali smo značajne razgovore s obje zemlje, sretni smo da je došlo do ovakvog rezultata i smatramo da je to situacija u kojoj obje zemlje pobjeđuju… Pomogli smo kroz diplomatske kanale i drago nam je da smo imali ulogu u tome, ali ovdje je jasno da kocentracija treba biti na ove dvije zemlje i koracima koje one poduzimaju.

XS
SM
MD
LG