Linkovi

Odana počast žrtvama terorističkih napada na Ameriku


U Sjedinjenim Državama danas je obilježena osma obljetnica tragičnih događaja od 11. rujna 2001., kada je u terorističkim napadima al-Qaide na New York i Washington ubijeno gotovo tri tisuće ljudi.

Ove godine će po prvi puta Sjedinjene Države obilježiti sjećanje na 11. rujna kao Nacionalni dan javne službe i sjećanja.

"Prije osam godina, tragični događaji toga utorka ujutro nadahnuli su Amerikance da se okupe u duhu jedinstva i suosjećanja" - priopćeno je iz Bijele kuće ispred koje je održana minuta šutnje u 8 sati i 46 minuta, točno kada je prvi oteti zrakoplov udario u Svjetski trgovinski centar.

Nakon toga predsjednik Obama sudjelovao je na svečanom obilježavanju obljetnice kod spomenika za 184 stradala u udaru otetog putničkog zrakoplova na Pentagon.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden sudjelovao je na svečanom odavanju počasti žrtvama u New Yorku, na tzv. Nultoj točki, mjestu rušenja tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra u koje su udarila dva oteta zrakoplova. Na tom se mjestu gradi memorijalni kompleks vrijedan 58 milijuna dolara koji treba biti dovršen 2010-te godine.

Kraj Shanksvillea, u Pennsylvaniji, gdje se srušio oteti zrakoplov United Airlinesa na letu 93, s kojim su otmičari namjeravali udariti u zgradu američkog Kongresa na Capitol Hillu, glavni govor je održao bivši državni tajnik Colin Powell.

Gdje su Amerika i svijet osam godina nakon terorističkih napada? Ispitivanja javnog mnijenja ukazuju da 34 posto Amerikanaca smatra da je novi teroristički napad na Sjedinjene Države moguć u idućih nekoliko tjedana, dok ih je 60 posto uvjereno da je administracija predsjednika Obame u stanju zaštiti zemlju.

Navodni glavni organizator terorističkih napada Sheikh Mohammed je u američkom vojnom zatvoru u Guantanamu, a u Afganistanu, gdje su organizirani teroristički napadi, već se osmu godinu vodi rat u kojem gine sve više američkih vojnika i talibana, ali i afganistanskih civila. Prema jednoj britanskoj studiji talibani su aktivni na 80 posto Afganistana, što je za 72 posto više u odnosu na prošlu godinu. Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda prikuplja informacije glede mogućih ratnih zločina počinjenih u Afganistanu i od strane talibana i snaga NATO saveza.

U američkoj saveznoj državi Wyoming održan je prosvjed protiv bivšeg dopredsjednika Dicka Cheneya uz optužbu da je podržavao mučenje zatvorenika osumnjičenih za terorizam do čijih je uhićenja došlo diljem svijeta nakon 11.rujna 2001. godine.

U samoj Americi postavlja se pitanje koliko je ljudi oboljelo zbog otrovnih isparavanja do kojih je došlo nakon urušavanja dva nebodera Svjetskog trgovačkog centra. Osam godina poslije mnogo je pitanja na koja ne znamo odgovore.

Sa sigurnošću jedino možemo reći da su nakon terorističkih napada od 11.rujna 2001.godine i Sjedinjene Države i cijeli svijet drugačiji nego prije.

XS
SM
MD
LG