Linkovi

Woodie Guthrie Remastered, "My Dusty Road"


Woody Guthrie je jedan od velikana američke folk glazbe. Napisao je tisuće pjesama, više nego ih je mogao i snimiti. Iako su u posljednjih šezdesetak godina objavljena sva Guhrijeva ostvarenja, bilo je to prije moderne tehnologije snimanja, i zvuk je često bio vrlo loš. Sada je to ispravljeno - albumom My Dusty Road.

Najkraće rečeno - 54 pjesme na albumu My Dusty Road zvuče fenomenalno. Zašto skladba Pretty Boy Floyd, kao i ostale s ovog albuma, zvuče izvrsno, dok su sve dosadašnje kolekcije Woodyja Guthriea zvučale loše? To je zato što na ovom albumu nisu kopije starih snimaka. Za potrebe albuma My Dusty Road korištene su originalne studijske snimke, matrice, za koje se vjerovalo da su izgubljene. Pronađene su nedavno, u kartonskim kutijama, u jednom skladištu. Nakon toga, snimke su digitalno usavršene.

Pjesme na ovom albumu, koji se sastoji od četiri CD-a, snimljene su sredinom četrdesetih. One su tek dio od oko 250 zvučnih zapisa koje je Woodie Guthrie snimio za vrijeme šestodnevnog maratonskog snimanja u New Yorku, 1944 godine. U nekim skladbama slušamo samo Guthriea, u pratnji gitare; na drugima ga prate gitarist Cisco Houston i Sonny Terry, na usnoj harmonici. Mnoge od pjesama dobro su poznate, no tu su i neke koje ranije nisu bile objavljene. Među njima je i skladba Guitar Rag.

Kolekciju jedinstvenom ne čini samo izvrstan zvuk već i omot albuma kao i popratna brošura u boji na 68 stranica, s opširnim bilješkama o pojedinim pjesmama i izvođačima te rijetkim fotografijama. Svaki od četiri diska imaju svoju posebnu temu. Jedan se zove 'Woody – agitator' i na njemu su pjesme iz borbe za radnička prava.

This Land is Your Land je najpoznatija pjesma Woody Guthrieja. No, većina ljudi zna samo prvih par stihova i nikada nije čula čitavu pjesmu. This Land is Your Land puno je više od jednostavne ode ljepoti Amerike. Ona je i poziv na borbu za radnička i ljudska prava. Na koncertu povodom inauguracije predsjednika Baracka Obame izveli su je Bruce Springsteen i Pete Seeger. Evo kako ona zvuči na albumu MY DUSTY ROAD.

XS
SM
MD
LG