Linkovi

Mnoge su konzervativnije američke obitelji djecu zadržale kod kuće, ne želeći da budu izložena 'Obaminoj propagandi'


Školska je godina u Sjedinjenim Državama počela s blagim okusom kontroverze. Uzrokovao ju je predsjednik Obama koji se jučer putem vide-linka obratio američkim učenicima. Bilo je roditelja, širom Amerike, koji su svoju djecu jučer zadržali kod kuće. Bojkotirali su predsjednikov nastup zbog toga što se protive njegovoj politici. Kako javlja Paula Wolfson, ovo je najnoviji primjer dubokih političkih podjela u Sjedinjenim Državama, koje rastu prvenstveno zbog vladina prijedloga o reformi zdravstva.

Predsjednikova poruka mladim Amerikancima glasila je – marljivo učite, slušajte nastavnike i iskoristite svaku šansu koju vam pruža američki obrazovni sustav. "I uz najbolje učitelje, najangažiranije roditelje i najkvalitetnije škole na svijetu – ništa to ne vrijedi ukoliko vi, učenici, ne ispunite svoj dio posla, svoje dužnosti" - rekao je u svom govoru mladim Amerikancima predsjednik Obama.

Govor je održan u trenutku prilične gospodarske neizvjesnosti u zemlji. Predsjednik Obama je naglasio da je svjestan problema s kojima se susreću milijuni učenika. "Vaši osobni problemi – izgled, podrijetlo, novac, situacija kod kuće – ništa od toga ne predstavlja ispriku za loše ocjene u školi. Osobni problemi nisu opravdanje za nepoštivanje nastavnika, za markiranje s nastave, za potpuno odustajanje od školovanja. Nema opravdanja za one koji čak ne žele niti pokušati da se obrazuju" - rekao je predsjednik.

Obama se obratio američkim učenicima iz jedne srednje škole u Arlingtonu, mjestu u saveznoj državi Virginija, na domak Washingtona. Riječ je o školi koju polaze mladi iz desetina etničkih i rasnih skupina. Putem Interneta i kablovske televizije predsjednikov je govor emitiran u tisuće škola širom zemlje.

Predsjednikovi kritičari iz Republikanske stranke, te mnoge konzervativne organizacije i udruge, protivili su se ovom govoru – tvrdeći da je riječ o propagandnoj akciji Bijele kuće kojoj je cilj promicanje predsjednikove politike na domaćem planu. Širom zemlje, bilo je roditelja koji su odlučili da jučer dijete zadrže kod kuće – u znak neslaganja s politikom predsjednika Obame. Evo što nam je rekao jedan učenik iz Colorada:

"Moja je obitelj odlučila da ne idem u školu taj dan. Ja mislim da je poticanje na učenje i motiviranje za školu posao roditelja, a ne predsjednika države. "

No, jedna mama iz Sjeverne Karoline smatra da je predsjednikov govor o važnosti obrazovanja možda dobra ideja: "Ako djecu motivira netko poput predsjednika države, mislim da je to fantistično."

Predsjednikov je govor bio postavljen na Internet stranicama Bijele kuće čak 24 sata prije njegova održavanja – što je prilično neuobičajeno. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da je predsjednikova jedina želja bila – osokoliti mlade Amerikance na početku školske godine.

XS
SM
MD
LG