Linkovi

Obama pozvao američke školarce da marljivo uče i budu ambiciozni; konzervativci se tuže na 'političku indoktrinaciju'


Predsjednik Barack Obama obratio se danas izravno američkim učenicima, poručivši im da trebaju marljivo učiti i da ne smiju odustati od školovanja.

Predsjednikov govor, koji se mogao pratiti i preko web stranica Bijele kuće te kanala kablovske televizije CSPAN, posljednjih su dana kritizirali mnogi američki konzervativci te političari iz Republikanske stranke, tvrdeći da je riječ o 'pokušaju indoktrinacije američkih đaka'.

Predsjednik Obama američkim se učenicima obratio iz jedne srednje škole u predgrađu Washingtona. Pozvao ih je da preuzmu osobnu odgovornost za uspjeh u školovanju te da ne dopuste da razni osobni problemi i trenutačni neuspjesi stoje na putu njihova obrazovanja. Naglasio je da je osobni uspjeh svakog mladog Amerikanca i Amerikanke od ključne važnosti za budućnost cijele nacije, pred kojom su – kako je rekao – 'vrlo teški izazovi'.

Konzervativci su optužili Obaminu administraciju da se odveć miješa u funkcioniranje američkog javnog školstva. A sam predsjednik države – prema nekim konzervativcima – pokušava indoktrinirati učenike svojom, kako tvrde, socijalističkom ideologijom. Zbog toga su neke škole i odustale od emitiranja Obamina govora, dok su neki roditelji odlučili da danas, zbog toga, u školu ne šalju svoju djecu.

I pred srednjom školom u kojoj je govorio predsjednik okupila se jutros manja grupa prosvjednika.

Bijela je kuća kritike nazvala 'luckastima', naglasivši da predsjednik čini što su činili i neki njegovi prethodnici – na početku školske godine nastoji motivirati školarce da marljivo uče.

U jutrošnjem govoru, predsjednik Obama spomenuo je i vlastite probleme kada je bio dijete – odnosno kako se njegova majka jako trudila da ga motivira za školu.

Učenike je pozvao da si odrede ambiciozne ciljeve te da ne odustaju dok ih ne postignu.

Zamjerke konzervativaca bile su vezane uz njihovu zabrinutost da će sadržaj Obamina govora biti 'političke prirode'. Pogotovo su kritizirali ideju Ministarstva obrazovanja da učitelji potiču đake da pišu predsjedniku države, sa svojim savjetima kako bi se najbolje moglo pomoći Americi. Od ove je ideje Ministarstvo obrazovanja na kraju odustalo, predloživši školama da đaci pišu predsjedniku o svojim osobnim planovima na području obrazovanja.

Osim predsjednika Obame, u jednoj američkoj školi, u New York Cityju, danas je gostovala i državna tajnica Hillary Clinton. Škole u Washigntonu posjetili su danas i ministar pravosuđa Eric Holder i veleposlanica u Ujedinjenim narodima Susan Rice.


XS
SM
MD
LG