Linkovi

Film tjedna: "9," Shanea Ackera


Jesu li sami? Nisu, ali se nalaze u vrlo usamljenom svijetu. U ovoj izmišljenoj, mračnoj budućnosti Zemlje, ljudi više nema; uništili su ih strojevi koje su sami stvorili kako bi si olakšali život. Međutim, ljudski duh je ostao očuvan u šačici majušnih likova, nalik krpenim lutkama s mehaničkim očima i robotskim rukama, ali sa srcima koja su prožeta tanašnim djelićem duha znanstvenika koji ih je stvorio kada je nestajala ljudska civilizacija.

Svaki od njih ima naslikan broj na svojim leđima, a posljednji od njih – 'devetka' – postat će nada za budućnost. Film "9" režirao je Shane Acker kao proširenje priče koju je napravio u svom vrlo hvaljenom kratkom animiranom filmu. U tom jedanaestminutnom filmu, iz 2004., likovi nisu govorili, međutim, Acker kaže da je davanje glasova tim likovima, kao nalaženje pravih glumaca za portretiranje tih glasova, bilo vitalno za dugometražnu verziju:

"Ono što je pravi izazov jest dobiti publiku da povjeruje u te male stvari, koje su toliko udaljene od ljudskosti; u te majušne likove napravljene od jutene vreće ispunjene mehaničkim djelićima … dobiti ih da povjeruju u ljudskost u tim umjetno oživjelim predmetima. Zato smo željeli da glumci govore prirodnim glasovima i odabrali smo one glumce za koje nam se činilo da imaju značajke naših filmskih likova kako bi publika u jednom trenutku povjerovala da se radi o stvarnim bićima s ljudskim duhom."

Naslovni lik, Devet, pomaže svom malom plemenu da poraze razorne mehaničke monstrume koji obitavaju taj post-apokaliptički svijet. Elijah Wood – koji je glumio Frodoa u trilogiji Gospodar prstenova – daje glas glavnom junaku.

"Devet ulazi u taj svijet s ogromnom znatiželjom, ali i nevinošću jer isprva ne zna da postoji nešto čega se treba bojati, ne zna što je taj svijet niti tko je on. On je prepun tih temeljnih pitanja koja, na izvjestan način, predstavljaju klip koji zakoči mašineriju svijeta strojeva. On ih dovede to toga da se upitaju tko su oni i odakle su nastali. Film je ustvari put stjecanja razumijevanja o međusobnoj povezanosti bića, stvari i strojeva … to su odgovori do kojih oni dolaze. Dakle, glavni lik, onaj koji postavlja sva ta pitanja na koncu, nakon što se nađe u svim mogućim napetim situacijama, mora postati klasični heroj," kaže Elijah Wood.

Dobitnica oskara Jennifer Connelly daje glas 'Sedmici', najvatrenijoj ratnici u maloj grupi prilično neratničkih likova. Film "9" portretira vrlo sumornu budućnost, ali, istodobno, kako kaže redatelj Acker, pokazuje da animacija, koju se obično smatra medijem za laganu, obiteljsku zabavu, može vrlo učinkovito obraditi i vrlo ozbiljnu temu za odrasle gledatelje:

"Ti likovi u stvarnosti predstavljaju nadu i obećanje čivječanstva i pokušavaju popraviti i ispraviti sve krivde koje smo mi za sobom ostavili. Zanimljivo je da su oni strojevi s ljudskom dušom, dakle, oni su ti koji moraju odlučiti jesu li strojevi ili ljudi. Hoće li prigrliti dar ljudskosti – inteligenciju, strastvenost i kreativnost – i pokušati s njim stvoriti bolju budućnost? Na koncu, jasno je da se pitamo: što je ustvari ljudski duh?"

U filmu "9" čuju se i glasovi Christophera Plummera, Martina Landaua i Johna C. Reillyja. Producenti filma su kazahstanski filmski stvaratelj Timur Bekmambetov i najpoznatiji američki redatelj i scenarist neobičnih, ali vrlo cijenjenih filmova, Tim Burton.

XS
SM
MD
LG