Linkovi

Hrvatsko-slovenski granični prijepor pred rješenjem?


Obećavajuća šutnja slovenske i hrvatske strane te vidljiv izostanak provokativnih pitanja slovenskih medija na temu „hrvatskog prejudiciranja granice“ kao i pomirljivi tonovi prema kojima obje zemlje intenzivno traže zadovoljavajuće rješenje, a da će s njime „svi biti pobjednici“ obilježili su, makar za javnost dvaju zemalja zapetljanih u sporu, netom završeni neformalni skup ministara vanjskih poslova članica EU.

Voljeli bismo da se hrvatski pregovarački proces pokrene, obje strane potičem na dijalog koji ohrabruje jednako kao i nov ton , riječi su Carla Bildta, domaćina skupa i predsjedajućeg ministra. Nešto ranije, slovenski je ministar Samuel Žbogar ustvrdio da je dogovor blizu te da je zadnjih mjeseci napravljen velik posao, a njegov hrvatski kolega Gordan Jandroković je šutnju nakon više mjeseci javnih debata opisao kratkim „vjerujem da ćemo ubrzo doći do rješenja u kome će obje strane biti dobitnice“.

Kasnije je minstrima , na radnome ručku na kome su se društvu 27-orice priključili i kolege im iz tri kandidatske zemlje, Jandroković spomenuo 14 spremniha a blokiranih poglavlja. Ili skoro polovicu sveukupnog njihovog broja.

XS
SM
MD
LG