Linkovi

Stopa neuposlenosti u SAD najviša u 26 godina - 9,7 posto


Postotak Amerikanaca koji ne mogu naći zaposlenje dostigao je u kolovozu najvišu razinu u zadnjih 26 godina – 9,7 posto, za tri desetinke postotka više nego prethodni mjesec. Premda je stopa neuposlenosti porasla, usporava se tempo otpuštanja uposlenika. Američki su poslodavci u kolovozu eliminirali 216 tisuća radnih mjesta, što je najniža brojka za pojedini mjesec u zadnjih godinu dana.

Međutim, američko Ministarstvo rada je revidiralo svoje ranije podatke, izvijestivši da je u lipnju i srpnju bilo otpušteno više uposlenika nego što se ranije smatralo. Američki dopredsjednik Joe Biden izjavio je jučer da je broj radnih mjesta koja nestaju 'još uvijek previsok'. No, dodao je, usporavanje tempa otpuštanja djelatnika pokazuje da je postignut napredak.

Mnogi ekonomisti i neki visoki dužnosnici američke administracije prognozirali su da će stopa neuposlenosti premašiti 10 posto čak i kad se ekonomija bude počela oporavljati. A, Biden je rekao da, usprkos blagom poboljšanju, 'manje lošega nije samo po sebi dobro', dodavši da će on i predsjednik Obama uspjeh mjeriti brojem novootvorenih radnih mjesta.

Dopredsjednik Biden je također rekao da vladin ogromni paket ekonomskih stimulacija, u vrijednosti od 787 milijardi dolara, pomaže u pobuđivanju ekonomskog oporavka. Bez dodatne potrošnje, kazao je, bilo bi izgubljeno još milijun radnih mjesta.

Ekonomisti upozoravaju da će stopa neuposlenosti nastaviti rasti jer tržište rada zaostaje za promjenama u drugim sektorima ekonomije.

Prema jučerašnjem izvješću Ministarstva rada, takozvana stopa poduposlenosti – koja uključuje broj ljudi koji pristaju na rad na pola ili manje radnog vremena, ili su odustali od traženja posla – u kolovozu je skočila na 16,8 posto.

XS
SM
MD
LG