Linkovi

Teksas: Konzervativni roditelji protive se govoru predsjdnika Obame u jednoj školi


New York Times donosi izvješće iz Teksasa o kontroverzi koja se pojavljuje oko planiranog govora predsjednika Obame u jednoj javnoj školi u toj državi. Predsjednik Obama namjerava u utorak održati govor đacima jedne javne škole i to je izazvalo pravi revolt konzervativnih roditelja, koji optužuju predsjednika da pokušava indoktrinirati djecu sa socijalističkim idejama i traže od školskih vlasti da oslobode njihovu djecu od pohađanja tog govora. Halabuka oko ovog govora, u kojem predsjednik Obama namjerava pozvati studente da mukotrpno rade i ostanu u školi, posebno je glasna u Teksasu, gdje nekoliko većih školskih oblasti planira dopustiti djeci da ne pohađaju predsjednikov govor.

Neki roditelji kažu da su zabrinuti jer spomenuti govor nije pregledan da bi se vidjelo ima li politički sadržaj. Niti je – kažu oni – pregledan od strane Vijeća za obrazovanje ove savezne države, koje po zakonu mora odobriti sadržaj predavanja. Bijela kuća kaže da će predsjednikov govor naglasiti važnost obrazovanja i mukotrpnog rada – piše New York Times – i za pojedince i za zemlju. Poruka nije stranačka, a niti je obvezatna za sve.

Washignton Post piše o atmosferi u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država. Nije da suci neće poželjeti dobrodošlicu Soniai Sotomayor kao jednoj od "Devetoro". Ali zvuči kao da su izgledi za trećeg novog suca u četiri godine pomalo traumatični – čak i za te nove suce. Ovaj konkretni sud možda je i neskloniji promjenama negoli drugi, zahvaljujući nedavnom razdoblju stabilnosti. Nakon što je sudac Stephen Breyer zauzeo mjesto na sudu 1994. godine, punih 11 godina nije bilo novog imenovanja u najviše sudsko tijelo Sjedinjenih Država.

Suci inzistiraju na to da je njihovo međusobno prijateljstvo duboko, unatoč suprotstavljenim sudačkim filozofijama. Kad su sutkinju Ruth Bader Ginsburg upitali što bi poručila novoj sutkinji, ona je odgovorila: "Rekla bih joj bit ćete iznenađeni visokom razinom kolegijalnosti ovdje. U ovom sazivu skoro u jednoj trećini odluka glasovali smo 5:4. Iz toga stupnja neslaganja bi se mogao izvući pogrešan zaključak" – citira Washington Post sutkinju Vrhovnog suda Ginzberg, dodajući kako neki suci priznaju da bi "nova krv" mogla biti dobra za ovaj sud.

XS
SM
MD
LG