Linkovi

Virusni marketing: nije zarazno, ali je neodoljivo


Oni koji se bave marketingom vjeruju u staru poslovicu da je najbolja reklama ona koja se prenosi s jednog zadovoljnog potrošača na drugog. Nema bolje reklame nego kada netko hvali vaš proizvod nekom drugom, a onda taj drugi dalje prenosi hvale. Tvrtke su se nekada jednostavno nadale da će dobiti ovakve hvale za svoje proizvode.

No sada, one plaćaju kako bi izazvale hvale potrošača, koristeći se takozvanim virusnim marketingom. Ne radi se o opasnoj vrsti virusa, kao što su oni koji vam mogu upasti u kompjutore, već o nečem tako neobičnom i nevjerojatnom da ljudi jednostavno moraju početi pričati o tome, a samim tim i o vašoj kompaniji i vašim proizvodima.

Ovakva vrsta reklamiranja pomogla je pivu Molson da postane najprodavanije uvozno pivo u Americi. Ova je tvrtka stavljala zapanjujuće poruke, na svoje boce. Kakve to sve ima veze s pivom? Nikakve, u direktnom smislu. Kompanija je nazvala ovakve poruke načinom da započnete razgovor s nekim koga upoznate u baru.

Jedna druga kompanija, Burger King, prošle je godine provela kampanju u kojoj su nekoga obukli u žuto odijelo i nazvali ga poslušnom kokoši. Bilo tko je mogao, preko interneta, narediti toj kokoši da, recimo, pjeva, pleše, čisti kuću, ili radi slične stvari. Ovakvom promidžbenom kampanjom Burger King je želio potaknuti potrošače da razmisle o tome što točno žele od svoje hrane.

To je pravi virusni marketing - poslušnoj kokoši izdajete naredbe i smijete se porukama na bocama pive, i, prije nego što ste toga i svjesni, jedete pileći sendvič iz Burger Kinga i pijete hladno pivo Molsen.

XS
SM
MD
LG