Linkovi

Dužnosnici bivše američke administracije podijeljeni u vezi s najavljenom istragom CIA-e


Dnevnik Washington Times javlja da je ministar pravosuđa iz administracije predsjednika Georgea Busha, Alberto Gonzales, podržao planove aktualne vlade da se istraže navodni slučajevi torture kojoj su, možda, bili podvrgnuti čelni osumnjičenici za terorizam, od strane istražitelja CIJE.

Washingtonski list piše da je Gonzales u jednom radio-intervjuu izjavio da je ministar pravosuđa Eric Holder bio u pravu kada je donio takvu odluku, a da je pravilno i to što je tek nakon donošenja te odluke o tome obavijestio predsjednika države.

Alberto Gonzales dodao je analiza ponašanja istražitelja Središnje obavještajne službe legitimno pitanje, jer je tortura zabranjena američkim zakonom te ako se ona prakticirala – rekao je Gonzales - netko za to mora odgovarati.

Ministar pravosuđa Eric Holder prošli je tjedan objavio imenovanje posebnog istražitelja za ovaj predmet, Johna Durhama, kojem je zadatak utvrditi je li zakon bio kršen kada se – za vrijeme administracije predsjednika Busha - ispitivalo osumnjičenike za terorizam.

Alberto Gonzales je prvo bio pravni savjetnik predsjednika Georgea Busha, a potom i ministar pravosuđa. Za vrijeme njegova mandata u Ministarstvu pravosuđa, Gonzales je stalno bio podvrgnut kritici zbog toga što je opravdavao oštre metode ispitivanja, većinom u vojnom zatvoru Guantanamo – za koje su mnogi tvrdili da predstavljaju kršenje američkih zakona.

Za razliku od Gonzalesa, bivši dopredsjednik Sjedinjenih Država, Richard Cheney, osudio je planove sadašnje administracije da se istraži jesu li istražitelji CIA-e kršili zakone. Cheney je takvu istragu kritizirao kao 'politički motiviranu'. Rekao je da će zbog nje u budućnosti biti teško naći ljude koji će se željeti prihvatiti teškog posla istražitelja, koji je važan za nacionalnu sigurnost. Richard Cheney je dodao da je nacija danas sigurnija upravo zbog rada tih vladinih djelatnika.

Središnja obavještajna služba je nedavno objavila izvješće njezine unutrašnje kontrole, sačinjeno 2004., u kojem se navodi da su neki istražitelji možda pribjegavali nedopuštenim tehnikama ispitivanja, zbog toga jer su smatrali da je to jedini način da dođu do važnih informacija o planovima terorista.


XS
SM
MD
LG