Linkovi

My Suitcase Is Always Packed, album roots banda iz Louisiane Red Stick Ramblersa


Mladi roots bend iz Louisiane Red Stick Ramblers svojim petim albumom pod naslovom “My Suitcase Is Always Packed” potvrdjuju da su na danasnjoj Americana sceni jedan od glazbeno najkompetentnijih i najsvestranijih bendova. Kvintet Red Stick Ramblers, akusticni bend – violina, kontrabas, gitara, bubnjevi - na sceni se pojavio prije tocno deset godina. Svi su clanovi porijeklom iz Baton Rougea, a upoznali su se i poceli zajedno svirati u Lafayetteu, za njihova studija na University of Louisiana. Njihovo ime – Red Stick – engleski je prijevod za Baton Rouge, crveni prut ili palica.

Svi u bendu pisu i skladaju, cetvorica su cak vokalisti. Od 13 skladbi na albumu “My Suitcase Is Always Packed” samo dvije nisu njihove, vec tradicionalne cajunske plesne numere, poput Old Fashioned Two-Step. Na cajunskoj su harmonici posudili Blakea Millera....

Glazba Louisiane ima puno zajednickog s kuhinjom Louisiane. Nakon prvog udara ljutoga i pikantnoga, polako, ali sigurno, do izrazaja dolaze i neke suptilnije note, zaokruzuju okus i cijeli dozivljaj cine neodoljivo privlacnim. Poznavanje drustvenog aspekta cajunske kulture – hrana, obitelj, prijateljstvo, druzenje, glazba, ples, sve medjusobno tijesno isprepleteno – kljucno je za razumijevanje onoga sto “hrani” Red Stick Ramblers.

Glazba Louisiane jedan je nevjerojatno bogati gumbo, varivo od raznovrsnih sastojaka – kreolskog, voodoo gris-grisa, irskog, njemackog, francuskog, francusko-kanadskog, karipskog, jazza, bluesa, old-timea... Ima u tom loncu puno kulturnog identiteta, nesto sto je sve teze i teze danas naci, ali Red Stick Ramblers taj identitet predstavljaju s puno autenticnosti...

Red Stick Ramblers njeguju neobican, jedinstveni hibrid Cajuna i Zydeca, countryja, honky-tonk countryja, Western swinga, bluegrassa, bluesa i jazza, jazza “stara skola.” Za sebe kazu da su glazbeni svejedi, inspiraciju nalaze u svakome od tih zanrova.

Na koncu konca, zive u koridoru koji se proteze od New Orleansa i Baton Rougea do Houstona pa je i njihova glazba rezultat raznih kulturnih utjecaja s tog podrucja. Gotovo svaki od spomenutih zanrova i zastupljen je na ovom albumu, izdanom na etiketi Sugar Hill Records, trecinu ipak cini cajunska glazba.

Njihova “Je T’Aime Pas Mieux” daje do znanja da Red Stick Ramblersi, u prednjim redovima mlade generacije roots glazbenika Louisiane, tradiciji daju jedno novo ruho, ali ostaju duboko svijesni svog nasljedja i vjerni regionalnim korijenima.

Za one koji ne razumiju francuski, jos manje cajunski francuski, “Je T’Aime Pas Mieux” govori o covjeku koji svoju novu ljubav ne voli onoliko koliko je volio staru, ali shvaca da je imati nju bolje nego ne imati nijednu... Ljubav tog mladog benda za klasicni country, kakva je njihova “Goodbye to the Blues,” takodjer je impresivna.

Od honky-tonk barova do cajunskih plesnih podija, kroz country-krajolike Juga... Red Stick Ramblers vode nas, na albumu “My Suitcase Is Always Packed,” na bezbroj destinacija. Album je savrsen primjer raznolikosti utjecaja koji su svoje mjesto nasli u kolektivnoj dusi benda.

Isto toliko putopis koliko i studijski uradak. Njihov je kufer uvijek spakiran, putuju brzo, glazbene stilove mijenjaju lako i bezbrizno.

XS
SM
MD
LG