Linkovi

Požari haraju Kalifornijom


Kalifornijom trenutno hara najmanje osam požara. Najveći je u blizini Los Angelesa, gdje požar masivnih razmjera sjeverno od grada, u Nacionalnoj šumi Angeles, prijeti predgrađima. Spaljeno je preko 34 tisuće hektara površine a uništena najmanje 21-a obiteljska kuća. Više od šest tisuća domova je evakuirano, nekoliko je ljudi ozlijeđeno, a poginula su i dva vatrogasca.

Ogromni požar oko Los Angelesa proširio se u noći s nedjelje na ponedjeljak na još dva puta veće područje južne Kalifornije. Vatrogasci nastavljaju s gašenjem sa zemlje i iz zraka.

U ponedjeljak, guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger proglasio je izvanredno stanje u četiri kalifornijska okruga: "Vatra je svuda oko nas. U Kaliforniji trenutno gori osam velikih požara. Vatrogasci izvrsno obavljaju svoj posao i vrlo su požrtvovni."

Iako su vjetrovi slabi, vrijeme je vrlo suho a temperature visoke. U gašenju požara, vatrogascima smeta velika količina dima. Tisućama žitelja naloženo je da napuste svoje domove, no neki su odlučili ostati u svojim kućama. Međutim, većini to nije uspjelo. "Izašao sam kroz krov, nisam više mogao izdržati. Puhao je jak vjetar, a lice mi je ošinula vrućina, nisam više mogao," kaže jedan od žitelja.

Vatrena stihija je u nedjelju odnijela i prve žrtve - dvojica vatrogasaca poginula su na jednoj planinskoj cesti, sletjevši u ponor.

Požar je počeo sredinom prošlog tjedna u planinama San Gabriel i naglo se širio, zaprijetivši dva dana kasnije obližnjim naseljima.

Sjeverno od Los Angelesa, na Mount Wilsonu, ugrožena su ključna komunikacijska postrojenja i televizijski odašiljači. Ugroženi su i teleskopi povijesnog opservatorija Mount Wilson.

U borbi s najvećim šumskim požarima u povijesti Kalifornije sudjeluje preko 25 tisuća vatrogasaca, no pod kontrolu je do sada dovedeno tek nešto više od pet posto opožarenog područja.

XS
SM
MD
LG