Linkovi

Državnici iz Europe i Amerike u Gdanjsku obilježavaju 70. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata


Državnici iz Europe i Amerike okupili su se u Gdanjsku u Poljskoj gdje se obilježava 70. godišnjica početka Drugog svjetskog rata.

Prije službenih komemoracija, čelnici Poljske posjetili su jutros obližnji poluotok Westerplatte – kako bi obilježili točan trenutak kada je rat počeo, napadom njemačkog ratnog broda Schleswig-Holstein na jedno manje poljsko vojno uporište na obali Baltika.

Dva dana nakon napada na Poljsku, Njemačkoj su rat objavile Britanija i Francuska, u skladu sa svojim obvezama prema Varšavi.

Poljski predsjednik, premijer i drugi dužnosnici podsjetili su se jutros žrtava koje je ponijela njihova zemlja u kratkom ratu protiv nacističke Njemačke, u rujnu 1939.

Kasnije, u Gdanjsku su se, među ostalim susretima, sastali i njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski premijer Vladimir Putin, koji su također odali počast desecima milijuna ljudi koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu.

U izjavi za medije, ruski premijer Putin je izjavio da su Poljaci i Rusi borili protiv zajedničkog neprijatelja, no priznao je da su dvije zemlje 'u prošlosti imale brojne probleme' o kojima se – dodao je Putin – treba 'pažljivo raspravljati'.

U pismu koje je objavio poljski dnevnik Gazeta Wyborcza, ruski premijer Putin je osudio sovjetsko-njemački sporazum iz 1939. godine, koji su potpisali šefovi diplomacija Molotov i Ribbentrop, a kojim je poražena Poljska bila podijeljena između Sovjetskog saveza i Njemačke.

Putin je napisao da je taj sporazum bio 'nemoralan.'

Uz istočni dio Poljske, Staljinov Sovjetski savez tada je okupirao i tri baltičke države, Estoniju, Latviju i Litvu.

Povjesničari se slažu da je sporazum Sovjetskog Saveza i Njemačke ohrabrio Hitlera da napadne Poljsku i započne Drugi svjetski rat.

XS
SM
MD
LG