Linkovi

Washington-Havana: Razgovori o obnavljanju izravne poštanske službe


Jutrošnji Miami Herald piše o mogućnosti ponovne uspostave izravne poštanske službe između Sjedinjenih Država i Kube. Washington i Havana pokušat će ubrzati isporuke pošte pregovarajući o izravnim pošiljkama, što samo naglašava pojačani intenzitet dijaloga između dviju zemalja – citira anonimne američke dužnosnike ovaj list s Floride. Izravna poštanska služba za Kubu ukinuta je 1963. godine, usred Hladnog rata.

Diplomati su postigli sporazum o održavanju sastanka u Havani o obnavljanju izravne službe čime bi se okončalo posredno slanje pošte preko Kanade ili Meksika. Pitanje izravne pošte pokušavali su riješiti brojni američki predsjednici, od Billa Clintona do Georgea Busha, dok je kubanska vlada odugovlačila provođenje bilo kakvih mjera u tom smislu. Do ove odluke – piše Miami Herald – dolazi nakon razgovora o imigraciji u New Yorku i stručnjaci vjeruju da ne predstavlja samo veliki korak za podijeljene obitelji s obje strane, već i ključni politički potez.

Washington Post piše o novoj knjizi bivšeg guvernera Illinoisa, Roda Blagojevicha, u kojoj smijenjeni guverner tvrdi da je šef osoblja Bijele kuće Rahm Emanuel tražio njegovu pomoć kako bi mu se omogućilo da napusti administraciju predsjednika Obame nakon dvije godine i ponovno zauzme svoje mjesto u Zastupničkom domu Kongresa. U svojoj knjizi pod naslovom Guverner Blagojevich piše da je Emanuel razgovarao s njime o tome je li moguće da se postavi zastupnik koji bi "držao mjesto" koje je Emanuel napuštao tako da bi ga on ponovno mogao zauzeti 2010. godine i nastaviti sa svojim nastojanjima kako bi jednog dana možda postao predsjedatelj Zastupničkog doma.

Washington Post navodi također odgovor Emanuelove glasnogovornice Sarah Feinberg koji je poslala ovom listu u poruci elektronske pošte komentirajući Blagojevicheve navode: "Kao što činimo već mjesecima, odbit ćemo to komentirati". Inače, u svojoj knjizi Blagojevich priznaje da je želio nešto u kao protuuslugu za imenovanje zamjene za predsjednika Baracka Obamu u Senatu - piše Washington Post - međutim, to nije ono što su savezni tužitelji naveli u optužnici protiv njega.

XS
SM
MD
LG