Linkovi

Američka država Maryland usvojila novi zakon o zaštiti svjedoka


U listopadu 2006. godine ubijen je suprug Danielle Steel Brown, Amerikanke iz države Maryland. Onda je ubijen i ključni svjedok u tom slučaju. Danielle Brown već tri godine čeka suđenje za ubojstvo njenog supruga i - živi u strahu.

Tek vjenčani, Danielle Brown i njen suprug započeli su zajednički život. O svojoj ljubavi zajedno su skladali ovu pjesmu. Naime, njen suprug, Raymond Brown, bio je uspješan glazbeni producent, poznat pod imenom Scotty Beats. S Danielle je nedugo nakon vjenčanja planirao osnovati obitelj. No, jedne kasne večeri skupina mladića pokušala je ukrasti Brownov automobil parkiran ispred njegove kuće u Marylandu. Kad im se Brown suprotstavio, ubili su ga.

"Nisam bila sigurna da su ga pogodili dok nisam vidjela malu rupu u njegovoj majici…Oh, moj Bože, rekla sam, a on je gledao u mene grčeći se i rekao mi da odem u kuću. Rekla sam mu ‘neću te ostaviti ovdje,’ kaže Danielle Brown.

Danielle se kasnije s članovima svoje obitelji uputila u policijsku postaju, gdje kaže da su je ispitivali i dali joj vjenčani prsten njenog supruga. Policija je otada uhitila nekoliko osoba, ali suđenje je odgođeno. Kako se bližio datum suđenja, međutim, ubijen je jedan od ključnih svjedoka tužiteljstva. Taj je potez navodno iscenirao isti čovjek kojeg se optužuje za Brownovo ubojstvo. Gregory Lattimer, odvjetnik Danielle Brown, kaže:

"Kada imate jednog tako važnog svjedoka, a on je ubijen usred optužbe, to je poražavajuće jer tužitelj mora početi sve otpočetka. U ovom slučaju čak smo razmišljali da ni ne nastavljamo s tužbom."

Zastrašivanje i ubojstva svjedoka na području Washingtona nisu ništa neobično, kažu savezni i lokalni organi vlasti. Iako postoji savezni program za zaštitu svjedoka, u većini slučajeva umorstva on se ne primjenjuje. Od početka prošle godine, najmanje troje svjedoka ubijeno je na ulicama Washingtona.

U međuvremenu, u Marylandu je protiv čovjeka kojeg se sumnjiči za Brownovo ubojstvo i njegovog brata podignuta optužnica koja ih tereti za zajedničko ubojstvo svjedoka u slučaju Brown. U saveznoj državi Maryland postoji novi zakon kojim se nalaže da, u slučaju da optuženi spriječi svjedoka da svjedoči, njegov se iskaz svejedno može koristiti na sudu.

Glenn Ivey, tužitelj okruga Prince George u Marylandu, kaže da je ta ideja usvojena kako bi se odvratilo kriminalce od zastrašivanja svjedoka jer se na taj način njihovo svjedočanstvo ipak može predstaviti poroti. Širom Amerike državne i lokalne jurisdikcije kritizirane su zbog nedovoljne zaštite svjedoka. Međutim, Glenn Ivey kaže da to nije slučaj i u Marylandu. On pojašnjava da su svjedoka koji je ubijen bili preselili na drugu lokaciju, no da se on svejedno vratio tamo gdje je živio prije.

Greg Lattimer pak kaže da policajci, umjesto da ulijevaju povjerenje, svjedocima često prijete:

"Ono što tužitelji i policija kažu svjedocima je: ‘Znamo da oklijevate i da se plašite, no evo što ćemo mi učiniti. Ako ne surađujete s nama, mi ćemo obznaniti ljudima da ste bili kod nas na razgovoru; tako ćete postati još eksponiranij i ranjiviji.’"

I Ivey i Lattimer se slažu da u kvartovima u kojima vlada kriminal postoji anti-doušnički mentalitet. To što ne vole potkazivače i štona sve njih sumnja policija uvelike otežava rješavanje zločina. ‘Moramo prestati prijetiti cijelim zajednicama i sami doći do zaključka tko su oni koji su počinili zločin. Naše policijske snage moraju ih ciljano tražiti, a građane moraju tretirati kao partnere,’ naglašava Glenn Ivey.

Danielle Brown kaže da je pozvala policiju u trenutku krađe njihovog auta. No, rečeno joj je da joj policijskapomoć ne može biti poslana i umjesto toga je upitana da li su oni uredno otplaćivali svoj automobil. Danielle kaže da se, usprkos novom programu zaštite svjedoka u Marylandu, neće moći osjećati sigurnom i slobodnom.

Raymond Brown ubijen je prije gotovo tri godine. Suđenje za njegovo ubojstvo zakazano je za ožujak 2010. godine.

XS
SM
MD
LG