Linkovi

Web stranica tjedna: Smithsonian Science


Tipični posjetitelj Washingtona otići će za svog boravka u glavnom gradu Sjedinjenih Država u barem jedan od muzeja Smithsonian. Najpopularniji su Prirodoslovni muzej i Muzej zrakoplovstva i svemirskih istraživanja, ali i Muzej američke povijesti i Nacionalna galerija također privlače brojne posjetitelje.

Većina Amerikanaca međutim ne zna mnogo o važnim znanstveno-istrazivackim programima institucije Smithsonian, koji po svojoj prirodi nisu u žarištu pozornosti javnosti. S njima se možete upoznati na web stranicama www.SmithsonianScience.org.

"Znanost igra važnu ulogu u svakodnevnom životu Smithsoniana. Na primjer - istražujemo prirodu i porijeklo svemira, formiranje i evoluciju Zemlje i drugih planeta, pokušavamo bolje razumjeti biološku raznolikost života na Zemlji, kao i raznolikost ljudske civilizacije te njezine promjene," kaže John Barrat, koji je odgovoran za sadržaj web stranica www.SmithsonianScience.org, starih svega nekoliko mjeseci. Međutim, one su već sada pune zanimljivih članaka i multimedijskim prikaza.

Evo što sve na njima možete pročitati: članak o otkriću nove vrste šišmiša koji je nedavno postao dio postave Prirodoslovnog muzeja; ili, pak, tekst o rođenju novih životinja u washingtonskom Zoološkom vrtu, koji je također dio institucije Smithsonian. Tu je i Internet prilog o globalnom zatopljavanju u prahistorijsko doba, prije više milijuna godina.

"Jedna od naših najstarijih istrazivackih institucija je Astrofizički opservatorij Smitshoniana. Tamo se, na primjer, prati kretanje ledenjaka na Grenlandu - utvrdjuje se koliko se brzo oni tope i koliko se brzo kreću. Znanstvenici koji tamo rade nedavno su izmjerili i razmjere Mljecnog puta i otkrili da je on mnogo veci nego sto se prije mislilo," kaže Barrat.

Na web stranicama se mogu pogledati i kratki intervjui sa znanstvenicima Smithsoniana koji opisuju svoj rad.

Internetsku stranicu www.SmithsonianScience.org možete posjetiti izravno ali i putem poveznice na web stranici Glasa Amerike na engleskom jeziku - VOANews.com - koja sadrži 'linkove' za više od 250 drugih odabranih Internet odredišta.

XS
SM
MD
LG