Linkovi

Cheney kritizira vladinu istragu ispitivača CIA-e


Bivši američki dopredsjednik Dick Cheney izjavio je da Ministarstvo pravosuđa čini „politički potez“ time što je odlučilo istražiti jesu li CIA-ini ispitivači zatvorenika prekršili zakon primjenjujući okrutne tehnike ispitivanja zatvorenika. U intervjuu za televiziju Fox Cheney je rekao da istraga osoblja CIA-e predstavlja „užasan presedan“. To će, dodao je bivši potpredsjednik, nanijeti štetu dugoročnim mogućostima Središnje obavještajne agencije da ima ljude spremne na teške poslove.

Ministar pravosuđa u administraciji predsjednika Obame Eric Holder objavio je prošlog tjedna da će posebni istražitelj pokušati utvrditi jesu li djelatnici CIA-e prekršili zakone. Predsjednik Obama ranije je izjavio da su oštre tehnike ispitivanja zatvorenika potkopale moralni autoritet Sjedinjenih Država i da nisu pridonijele većoj sigurnosti zemlje.

U javnu debatu o ovom pitanju uključili su se i neki američki senatori. Demokrat John Kerry odbacio je kritike Dicka Cheneya kazavši da je bivši dopredsjednik iskazao nepridržavanje Ustava i zakona te da predsjednik Obama ima sluha za potrebe CIA-e. Republikanski senator Orin Hatch, s druge strane, doveo je u pitanje poteze ministra pravosuđa Erica Holdera. Kako je rekao, istrage potkopavaju CIA-u tako da neće biti voljna na poduzimanje rizika u presudnim trenucima.

XS
SM
MD
LG