Linkovi

U privatnom obredu, na Nacionalnom groblju Arlington, sahranjen senator Edward Kennedy


Američki senator Ted Kennedy sahranjen je sinoć na Nacionalnom groblju Arlington, kraj Washingtona, pokraj svoje ubijene braće, predsjednika Johna F. Kennedyja i senatora Roberta Kennedyja. Ranije je predsjednik Barack Obama održao oproštajni govor za svog mentora i prijatelja hvalivši ga podjednako za njegova javna postignuća kao i za privatnu dobrotu i skrbnost prema članovima obitelji, prijateljima i ljudima koje je sretao.

Kolona vozila dovezla je lijes senatora Kennedyja do njegovog posljednjeg počivališta, Nacionalnog groblja Arlington, na privatni obred sahrane, nakon nekoliko dana javnih komemoracija i ispraćaja. Edward Kennedy položen je u grob pokraj grobova svoje ubijene braće, predsjednika Johna F. Kennedyja i senatora Roberta Kennedyja.

Ranije jučer, oko 1500 ljudi prisustvovalo je misi zadušnici za senatora Kennedyja u bazilici Gospe od vječne pomoći, u Bostonu. Kao patrijarha jedne od najslavnijih obitelji američke politike, njegov je pogreb okupio velik dio washingtonske elite, uključujući i trojicu bivših predsjednika i njihove supruge. I popratna glazba je bila vrhunska, s tenorom Placidom Domingom i čelistom Yo-Yo Maom.

Predsjednik Obama je istaknuo da se od senatora Kennedyja, kao člana njegove obitelji, očekivalo neizmjerno mnogo, ali da je on postao ličnost koja je nadišla sva ta očekivanja. "Danas se opraštamo od najmlađeg djeteta Rose i Josepha Kennedyja. Svijet će dugo pamtiti njihovog sina Edwarda kao nasljednika vrlo teškog nasljeđa; kao zastupnika onih koji nisu imali nikoga da ih zastupa; kao duše Demokratske stranke; i kao lava u američkom Senatu; čovjeka čije ime je vezano uz gotovo tisuću zakona, a koji ih je sam napisao više od tri stotine."

Edward Kennedy je umro od raka mozga, u dobi od 77 godina. Za svojih 47 godina u Senatu bio je neumorni borac za uvođenje općeg zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance, za građanska prava i za povećanje minimalne nadnice za radnike. Njegovi liberalni stavovi često su ga sukobljavali s konzervativnim zakonodavcima, ali je bio poznat i po svojoj voljnosti na kompromise kako bi zakoni bili usvojeni. Njegovi kolege iz obiju stranaka proteklog su tjedna bili ujedinjeni u odavanju počasti ovom iznimno učinkovitom zakonodavcu.

Možda najdirljivije riječi na sahrani izrekla su njegova dvojica sinova. Ted Kennedy Junior prisjetio se podrške koju mu je otac pružio kada je u dobi od 12 godina izgubio nogu od raka.

Nakon javnog obreda, tijelo senatora Kennedyja zrakoplovom je bilo prevezeno u zračnu bazu Andrews, kraj Washingtona, odakle je odvezen do zgrade Kongresa, Capitola, na posljednje zbogom od kolega zakonodavaca, osoblja Kongresa i stotina građana glavnog grada.

Njegova sahrana, pokraj njegove ubijene braće, na Nacionalnom groblju Arlington, bila je posljednja postaja jednog dugog i vrlo ispunjenog života, provedenog velikim dijelom na čelu obitelji obilježene podjednako i tragedijama i trijumfima.

XS
SM
MD
LG