Linkovi

Predsjednik Obama prisjetio se senatora Kennedyja kao kolege, mentora i prijatelja


Mnogi bivši i sadašnji visoki američki dužnosnici i kongresni zastupnici okupili su se u katoličkoj crkvi u jednoj radničkoj četvrti Bostona kako bi se po posljednji put oprostili od senatora Edwarda Kennedyja. Po oblačnom vremenu jutros više od tisuću osoba nazočilo je sprovodnoj svetoj misi za pokojnog američkog senatora u bazilici Our Lady of Perpetual Help. Među nazočnima bili su predsjednik Obama i bivši predsjednici Jimmy Carter, Bill Clinton i George W. Bush, kao i 58 sadašnjih senatora i 21 bivši. Prijatelji i rodbina održali su govore u slavu pokojnog senatora, a posljednji je održao predsjednik Obama.

Barack Obama: On je bio proizvod doba u kojem su veselje i plemenitost politike sprječavale da stranačke razlike, platforme ili filozofija postanu prepreke suradnji i uzajamnom poštovanju. U vrijeme kad su neprijatelji jedni druge još uvijek promatrali kao patriote. Tako je Ted Kennedy postao najveličanstveniji kongresni zastupnik našeg vremena. Učinio je to držeći se načela, ali također i time što je bio spreman na kompromis.

Nasvetoj misi nastupili su proslavljeni tenor Placido Domingo, glasoviti čelist Yo Yo Ma i članovibostonskog simfonijskog orkestra. Inače ova bazilika ima posebno mjesto u obitelji Kennedyjevih. Pokojni se senator u njoj se svakodnevno molio dok se njegova kći Kara liječila u jednoj obližnjoj bolnici. kasnije poslijepodne po američkom vremenu senator Kennedy bit će pokopan na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

XS
SM
MD
LG