Linkovi

Teksaški pjesnik laureat slavi južnjački stil života


Savezna država Teksas može se ponositi dugom listom pripovjedača i pjesnika, od folklorista J. Franka Dobieja, dramskog pisca Hortona Footea, te romanopisca Larryja McMurtryja. Ova savezna država također inspirira i pjesnike – svake godine zakonodovaci Teksasa biraju barda, svog pjesnika laureata. Ove je godine ta čast pripala sinu američkog Juga, koji je u Teksas došao prije više od 30 godina, i tu se osjeća kod kuće. Njegovo ime je Paul Ruffin. Više u prilogu Grega Flakusa.

Dok iz puške gađa metu u vrtu svog ruralnog doma, Paul Ruffin se možda ne izgleda onako kako mnogi zamišljaju pjesnika, no ovaj ponosni član Američke udruge vlasnika pušaka, u svakom se smislu uklapa u krajolik šumovitog, istočnog Teksasa.

Kada ne piše, ili drži predavanja na obližnjem Sam Houston državnom sveučilištu, Ruffin se bavi poslovima oko svog ruralnog doma, živeći stilom koji više voli od onog gradskog. "Želio sam imati veći posjed, a želio sam i otići iz grada. Sada sam ovdje u ruralnom dijelu, i mogu se malo više opustiti. Mogu pucati iz moje puške ovdje u vrtu ako to želim".

Paul Ruffin rođen je u saveznoj državi Alabama, a odrastao je u šumovitim predjelima Mississippija, koji se ne razlikuju previše od njegovog sadašnjeg doma u Teksasu. Jedan od njegovih predaka opalio je prvi top sa Fort Sumtera 1861, čime je otpočeo američki građanski rat. Ruffin kaže da su takvi ljudi, i njihova djela inspirirali njegove prve stihove. "Poezija je počela kao oralna tradicija. Ratnici i lovci koji su se vraćali iz bitke ili lova prepričavali bi svoje doživljaje i to kroz poeziju".

Njegov otac bio je siromašni zemljoradnik, te je tako Paul odrastao oko grubih, ruralnih ljudi. Poeziju je počeo pisati još kao dijete, prepisujući stihove i crkvene napjeve kada mu je bilo dosadno za vrijeme mise. Kasnije je shvatio da može zaraditi pišući pjesme za prijatelje kojima je to bio dio školskog rada. Kaže da je postao profesionalni pjesnik još u 12-oj godini. No, svoje je spisateljske sposobnosti usavršio dok je studirao na državnom univerzitetu Mississippija, gdje se upoznao sa svjetskom literaturom.

Usprkos njegovim akademskim postignućima, kaže da još uvijek u sebi nosi dio te ruralne kulture. "Znam da ima ljudi koji, nakon što me upoznaju, misle da sam neuk, te da sam iz ruralnih dijelova, jer i zvučim tako. No, ja sam podjednako sposoban sjesti sa najobrzovanijim ljudima i raspravljati o bilo kojim temama".

Pisci poput Williama Faulknera i Tennessee Williamsa iskoristili su kulturu i jezik američkog juga da obogate svoje radove, a Paul Ruffin isto to radi sa svojom poezijom i prozom. Sada, kao teksaški pjesnik laureat, Ruffin ima više prilika da svoje priče podjeli s publikom. Nedavno je održao čitanje svojih radova grupi studenata i profesora na Lone Star koledžu. 20-godišnji Patrick Halton, koji također želi postati pjesnikom, kaže da mu je Ruffin inspiracija. "Mislim da je bio odličan, stil mu je stvarno bistar i domišljat. Sviđa mi se kako je u svojoj poeziji iskoristio svoja iskustva, i nostalgiju".

Paul Ruffin objavio je 800 pjesama, kao i dva romana, te nekoliko zbirki eseja i kratkih pripovjetki. Nakon što je proglašen teksaškim pjesnikom laureatom, izdavačka kuća Texas Christian University Press planira, početkom sljedeće godine, objaviti zbirku njegove najnovije poezije.

XS
SM
MD
LG