Linkovi

Washington razmatra alternative proturaketnom sustavu u središnjoj Europi


Današnji New York Times piše da administracija predsjednika Obame razmatra alternative planu za razmještanje proturaketnog obrambenog štita u bazama u Poljskoj i Republici Češkoj. Ovaj dnevnik piše da dužnosnici administracije razmatraju mogućnost napuštanja ideje o jednoj ili obje lokacije u Poljskoj i Češkoj te da razmatraju moguće lokacije u Turskoj ili na Balkanu. U istom se izvješću navodi da se razmatra i razvoj kopnene verzije pomorskog proturaketnog sustava Aegis.

Rusija izražava snažno protivljenje američkim planovima za razmještanje proturaketnog obrambenog sustava u središnjoj Europi, tvrdeći da bi to potaknulo novu utrku u naoružanju. New York Times citira dužnosnike u Washingtonu koji tvrde da razmatranje ovih alternativa nije pokušaj da se udobrovolji Rusija, već da se prilagodi povećanoj prijetnji iz Irana. Dužnosnici također kažu da odluka još nije donesena i da se još uvijek razmatraju različite opcije.

Isti dužnosnici kažu kako se nadaju da će njihova revizija planiranog proturaketnog sustava biti okončana možda već sljedeći mjesec. Bivši predsjednik George W. Bush bio je vatreni pobornik tog obrambenog raketnog sustava, dok je predsjednik Obama znatno skeptičniji. Američki dužnosnici ustraju u tome da ovaj sustav u Poljskoj i Češkoj, ni na koji način ne prijeti Rusiji ili bilo kome drugome, već da mu je cilj spriječiti eventualne napade od zemalja kao što je Iran.

XS
SM
MD
LG