Linkovi

'Prebjeg' - Novi špijunski triler Daniela Silve


Za novi špijunski triler Daniela Silve Prebjeg moglo bi se reći da se nastavlja upravo tamo gdje je prošli Moskovska pravila završio. Izraelski agent Gabriel Alon i njegova ekipa opet su u akciji, ovaj put pokušavajući pronaći i spasiti ruskog agenta koji im je u prethodnom romanu neizmjerno pomogao.

Iznenadni nestanak u Londonu ruskog prebjega pukovnika GrigorijaBulganova ponovno aktivira izraelskog tajnog agenta i restoratera umjetničkih djela Gabriela Alona koji se povukao sa svojom suprugom u osamu u jedan dvorac u Italiji, gdje obnavlja slike za Vatikan. Glavni negativac je stari znanac iz prošlog Silvinog romana Moskovska pravila Ivan Harkov, bivši agent KGB-a, današnji ruski milijarder koji uživa podršku političkog vrha ruske države, kojem je Alonova ekipa oduzela veliki dio bogatstva i obitelj – njegova supruga i djeca prebjegli su u Sjedinjene Države. Kao i druga Silvina djela Prebjeg karakteriziraju živopisni likovi, intriga i bjelosvjetske lokacije. Ali u pozadini zapleta autor čitatelju nudi i jedan dublji, iako subjektivan, uvid u svakodnevni život suvremene Rusije.

Daniel Silva: Ako pogledate ovajroman, ja sam bio praktički na svakom mjestu o kojem pišem. Na sreću, nisam završio u situacijama u kojima se zatekao Gabriel na kraju, ali bio sam na takvim mjestima u Rusiji. I mislim da je činjenica da sam bio tamo vrlo važna. Ne koristim ta mjesta kao neke sexy lokacije – Ženeva, Zurich, London, Pariz. Ja sam bio tamo ne samo da bih vidio kako izgledaju te ulice, nego da na neki način uhvatim atmosferui raspoloženje tih mjesta.

Najveća pogreška Silvinog junaka Gabriela Alona bila je da je na kraju prošlog romana ostvario na životu Ivana Harkova,nemilosrdnog ruskog silnika i trgovca oružjem.Harkov uspije oteti pukovnika Bulgakova, koji je u mnogome pridonio njegovom padu, a na kraju i suprugu Gabriela Alona, također agenticu Mosada, i prebaciti ih u Rusiju. Gabriel i njegovi suradnici dolaze u Moskvu prikriveni kao osoblje američkog predsjednika koji tih dana posjećuje Rusiju. Alon pronalazi i spašava suprugu, međutim, pukovnik Bulgakov to plaća životom. OsimRusije drugo paralelno okruženje ovog romana je glavni britanski grad u kojem živi preko pola milijuna ruskih imigranata, među njima i mnogo ruskih tajkuna koji se ne usuđuju vratiti u svoju domovinu.

Daniel Silva: London je stvarno odlično okruženje za ovakvu knjigu. Ima veliku rusku zajednicui mnogo disidenata i ima uistinu mnogo stvarnih špijunskih aktivnosti. Britanska služba sigurnosti MI5 bila je pomalo zatečena s tim. Vrlo mnogo njenih resursa bilo je posvećeno problemima terorista koji su odrasli u Britaniji. A ubojstvo Aleksandra Litvienka 2006. godine predstavljalo je za njih naglo otrežnjenje – da su se Rusi vratili, da su spremni na nasilje u stranoj zemlji i da ponovno moraju početi obraćati pažnju na Ruse.

Novi Silvin roman, međutim, pokazuje još nešto – a to je da propast Sovjetskog saveza nije ostavila pisce bez materijale za nove trilere o sukobu Rusije i Zapada. Špijunski triler Daniela Silve Prebjeg objavila je izdavačka kuća Putnam.

XS
SM
MD
LG