Linkovi

Odavanje počasti životu i djelu Edwarda Kennedyja


Životu pokojnog američkog senatora Edwarda Kennedyja odana je sinoć počast u predsjedničkoj knjižnici i muzeju posvećenoj njegovom ubijenom bratu predsjedniku Johnu Kennedyju. Kolege demokrati i republikanci ujedinili su se u odavanju počasti pokojnom senatoru – liberalnoj ikoni i izdanku jedne političke dinastije koji je služio skoro 47 godina u Senatu Sjedinjenih Država.Dopredsjednik Joseph Biden, koji je s Kennedyjem zajedno služio u Senatu mnogo godina, rekao je da će pokojnikovo nasljeđe biti to da je izmijenio način na koji Amerikanci gledaju na one koji se od njih razlikuju, s većom tolerancijom prema tim različitostima.

Bivši politički neprijatelj i osobni prijatelj senator John McCain rekao je da Kennedy nikad nije odustajao od svog cilja. Bivši predsjednički kandidat McCain dodao je da Senat neće više biti isti bez njega. "Nismo se slagali oko većine pitanja, ali uvijek sam se divio strasti njegovih uvjerenja, njegovom strpljenju s teškim i ponekad dosadnim zakonskim mjerama. Bio je vatreni zagovornik svojih ciljeva i nijedan senator nije se upuštao u polemiku s njima a da nije bar malo straha. Kad bih s njime postrigao sporazum o nekom pitanju i kad bismo ga zajednički pokušali pomaknuti naprijed, on je bio najbolji saveznik kojeg ste mogli imati".

Iako je Edward Kennedy bio pobornik liberalnih ciljeva u američkom zakonodavnom tijelu, kongresni zastupnici koji su surađivali s njim i svi živi američki predsjednici izuzetno su se pohvalno izrazili o pokojniku zbog njegove sposobnosti da nadiđe stranačke granice kako bi se usvojile mjere o zdravstvenoj zaštiti, građanskim pravima i obrazovanju. Očekuje se da će tri bivša američka predsjednika – Jimmy Cartrer, Bill Clinton i George Bush – nazočiti današnjem sprovodu.

Britanski premijer Gordon Brown neće biti na sprovodu, međutim, napisao je u jučerašnjem izdanju Boston Globea da se Kennedyja "oplakuje kao velikog internacionalista" koji je inspirirao društveni progres u svakoj zemlji. Počast dolazi i od drugih svjetskih čelnika, u kojoj se naglašava Kennedyjeva predanost ljudskim pravima i njegov rad na okončavanja aparthejda u Južnoafričkoj Republici.

Vjeruje se da je jučer i prekjučer prošlo 50 tisuća ljudi pokraj lijesa umotanog u američku zastavu i odalo posljednju počast preminulom senatoru Kennedyju. Kennedy je umro u utorak navečer od raka na mozgu. Sutra će se u Bostonu održati pogrebna sveta misa na kojoj će predsjednik Obama iznijeti održati govor u slavu pokojnika, prije negoli bude pokopan na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, pokraj Washingtona.

XS
SM
MD
LG