Linkovi

Istraga ispitivačkih tehnika osumnjičenika za terorizam ukazuje na jednu novu dinamiku u administraciji


Washignton Post donosi napis o tome kako odluka ministra pravosuđa Erica Holdera da pokrene istrage o navodnim okrutnim metodama ispitivanja osumnjičenika za terorizam ukazuje na jednu novu dinamiku u administraciji predsjednika Obame. Prije otprilike pet tjedana ministar pravosuđa Eric Holder, sučeljen s ključnom odlukom o tome kako da reagira na istražne tehnike CIA-e, zaključio je da bi bilo nemoguće slijediti uputu predsjednika Obame i okrenuti se prema naprijed, radije negoli provesti istragu kontroverznih epizoda iz razdoblja rata protiv terorizma administracije predsjednika Busha.

Holder je izvijestio Bijeli kuću da se nevoljko opredijelio za imenovanje istražitelja koji treba preispitati jesu li prekršeni zakoni tijekom tih istraga – iste stvariza koje je predsjednik Obama tvrdio da želi izbjeći. I Holder je dobio odgovor – prema osobama koje su upoznate s ovim razgovorima -da sam mora odlučiti. Predsjednikovi savjetnici kažu da Barack Obama nije nesvjestan efekta koji bi kaznena istraga o zlostavljanju zatvorenika imala i na obavještajne dužnosnike i na sveukupnu političku klimu. Privatno je govorio o efektu koji bi takva istraga imala na CIA-u, međutim povukao je jasnu crtu između Bijele kuće i Ministarstva pravosuđa o ovoj istrazi – navodi Washington Postriječi predsjednikovih savjetnika.

Drugi washingtonski dnevnik Washington Times donosi napis o tome kako sve manje Kubanaca bježi u Sjedinjene Države. Broj Kubanaca koji prelaze Floridski tjesnac pao je za više od polovice, čime bi 2009. mogla postati godina s najnižom migracijomiz ove komunističke zemlje u posljednjem desetljeću. Stručnjaci kažu da je teško utvrditi točno što je dovelo do ovog drastičnog pada, međutim, pripisuju to cijeloj kombinaciji čimbenika, a na samom vrhu nalaze se ekonomski problemi u Sjedinjenim Državama. Također naglašavaju pojačana nastojanja američkih organa gonjenja protiv krijumčara, ublažena američka ograničenja za Amerikance kubanskog podrijetla koji žele posjetiti rodbinu na tom otoku ili poslati im novac, te također strože mjere kubanske vlade.

Međutim, stopa neuposlenosti u Miamiju od 11,6 posto – mogla bi biti glavni razlog za taj pad. Riječ je o skoro dvostruko većoj stopi u odnosu na prošlu godinu – piše Washington Times – što znači i da je Amerikancima kubanskog podrijetla teže platiti krijumčarima da pomognu njihovim obiteljima napustiti Kubu.

XS
SM
MD
LG