Linkovi

Globalno nasljeđe  Edwarda Kennedyja


Predsjednik Barack Obama rekao je da je senator Edward Kennedy bio 'izuzetni čelnik' kao i jedan od "najuspješnijih Amerikanaca" koji su služili svojoj zemlji. Zahvaljujući njegovom trudu u Senatu Sjedinjenih Država milijuni građana danas imaju šansu ostvariti svoj 'američki san', u zemlji koja je – također zahvaljujući Kennedyju – 'danas egalitarnija i pravednija'.

Barack Obama: Ime Kennedy je sinonim Demokratske stranke. I povremeno Ted je bio na meti kampanjskih stranačkih napada. Ali u Senatu Sjedinjenih Država, ne mogu se sjetiti nikoga tko je izazivao veće štovanje i naklonost s obje strane političkog spektra.

Predsjednik Obama – prvi Amerikanac afričkog podrijetla na tom položaju – rekao je da i on osobno može vrlo mnogo zahvaliti senatoru iz Massachusettsa, odnosno njegovim zakonodavnim postignućima.Predsjednik je izjavu povodom smrti senatora Kennedyja dao u ljetovalištu Martha's Vineyard, gdje se nalazi na godišnjem odmoru.

Dopredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden godinama je bio Kennedyjev kolega, u Senatu Sjedinjenih Država.Po njegovim riječima, Kennedy je bio neumorni borac za 'pravedniju Ameriku'.Bivši predsjednik Jimmy Carter izjavio je da su se, zahvaljujući Kennedyju, poboljšali životi milijuna siromašnih i diskriminiranih Amerikanaca.

U izjavi koju je dao u Ramali, na Zapadnoj Obali, Carter je dodao da se nada da će djelo Teda Kennedyja biti nastavljeno u reformi američkog zdravstva, u kojoj posljednjih mjeseci traju žustre raspre.

Jimmy Carter: Vjerojatno on je bio jedan od najefikasnijih članova Kongresa koji je služio u posljednjih davdeset godina.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da će reforma zdravstva biti izglasana još ove godine, te će time biti ostvaren san demokratskog senatora iz Massaachusettsa, kojem je to bio životni cilj.

Američka državna tajnica Hillary Clinton opisala je Kennedyja kao "dragog prijatelja" i jednog od najuzoritijih američkih državnika. Njezin suprug i bivši predsjednik Bill Clinton izjavio je da je pokojni senator bio jedan od najutjecajnijih čelnika modernog doba i "jedan od najvećih senatora u američkoj povijesti". Zastave na Bijeloj kući zgradi Capitola i drugim objektima savezne vlade spuštene su na pola koplja. Supruga bivšeg predsjednika Ronalda Reagana Nancy izjavila je da razmišlja o senatoru Kennedyju kao o "savezniku idragom prijatelju".

Bez obzira na političke razlike koje su postojale između njezina supruga i Kennedyja, oni su uvijek dobro surađivali – rekla je Nancy Reagan, naglasivši senatorovu podršku njezinim naporima da se dopusti državno financiranje istraživanja na matičnim embrijskim stanicama.Guverner Californije Arnold Schwarzenegger – inače suprug Kennedyjeve nećakinje Marie Shriver – nazvao je Edwarda Kennedyja 'čvrstim osloncem obitelji Kennedy' te 'čelnikom u borbi za socijalnu pravdu' u Sjedinjenim Državama.

Reakcije stižu i iz svijeta.Bivši premijer Irske Bertie Ahern odao je priznanje preminulom senatoru Kennedyju zbog njegovih napora da se postigne mir u Sjevernoj Irskoj.'Cijela je obitelj Kennedy za nas Irce vrlo važna' – dodao je Bertie Ahern.Aktualni premijer Irske Brian Cowen rekao je da je senator Ted Kennedy bio velik prijatelj njegove zemlje, koji je svojim ogromnim utjecajem pomogao da se poboljša život njezinih građana.

Ted Kennedy je krajem devedesetih bio vrlo angažiran u mirovnim pregovorima između katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, koji su 1998. urodili mirovnim sporazumom o podjeli vlasti u toj britanskoj pokrajini.Bivši britanski premijer Tony Blair, koji je također bio angažiran u tim pregovorima, rekao je za Kennedyja da je 'uistinu bio posvećen općem dobru te vrijednostima kao što su pravednost i jednakost.Zbog toga je Ted Kennedy bio štovan u cijelom svijetu, rekao je Blair.Izjave sličnog sadržaja dali su njemačka kancelarka te predsjednik Italije.

Izraelski premijer Šimon Peres izjavio je da je Kennedy bio istinski neovisan.

Šimon Peres: Ted Kennedy je bio sjajan američki čelnik koji je bio i veliki prijatelj izraelske države. Imao je snažne i izvorne stavove koje su štovali ljudi diljem svijeta. Bio je posve neovisan u svom način razmišljanja i izražavanja.

Tijekom skoro pedeset godina službe u Senatu Kennedy je stekao reputaciju borca za neprivilegirane. Borio se za ljudska prava u Čileu, zalagao za potrebe izbjeglica i predvodio kongresna nastojanja da se uvedu sankcije protiv Južnoafričke Republike zbog aparthejda osamdesetih godina.

Senator Kennedy bit će pokopan na Nacionalnom grobljuu Arlingtonu, posljednjem počivalištu njegove ubijene braće – predsjednika Johna Kennedyja i senatora Roberta Kennedyja. Više od 300 tisuća osoba je pokopano na tom groblju odmah pokraj Washiongtona, uključujući vojne veterane, dva bivša predsjednika, ugledne istraživače idruge osobe iz američke povijesti. Prije pokopa tijeloEdwatrd Keneddy bit će izloženo u Predsjedničkoj knjižnici i muzeju Johna Kennedyja u Bostonu.

Jedan židovski bračni par kojem nije bilo dopušteno da napuste Rusiju krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća kaže da je senator Kennedy spasio njihove živote i njihove tad 13 mjeseci stare kćeri. Jessica Katz ,kći Borisa i Natalije Katz imala je jednu probavnu bolest i trebala je ići na liječenje u Sjedinjene Države, međutim sovjetske vlasti su im odbile dati izlaznu vizu. Obizelj Katz kaže da je senator Kennedy izrazio svoju zabrinutost zbog ovog slučaja tijekom susreta sa sovjetskim čelnikom Leonidom Brežnjevim 1978. godine i nakon toga im je bilo dopušteno da odu u Sjedinjene Države. Tijekom tog sastanka Kenendy je također uvjerio Brežnjeva da naloži reviziju imigracijskih slučajeva brojnih sovjetskih Židova kojima su bile odbijene izlazne vize.

Smrt senatora Kennedyja nameće i pitanje tko će ga naslijediti u Senatu Sjedinjenih Država.Nasljednik će biti određen na izvanrednim izborima u saveznoj državi Massachusetts.U većini drugih saveznih država, guverner bi imenovao privremenog senatora, no ne i u Massachusettsu gdje se moraju održati izvanredni izbori - i to ne ranije od 145 dana od senatorove smrti, ali ne kasnije od 160 dana od kada je mjesto ispražnjeno.Zakon Massachusettsa zabranjuje imenovanje 'privremenih rješenja'.

XS
SM
MD
LG