Linkovi

Novi album akustičnog gitarista Petera Whitea 'Good Day'


Londončanin Peter White u mladosti je svirao električnu gitaru. Nadao se da će postati poznati rock gitarist i slijediti stopama svojih uzora Jimi Hendrixa i Erica Claptona. No, pukom je slucajnoscu morao promijeniti instrument - i postao svjetski poznat glazbenik na akustičnoj gitari.

Peter White može zahvaliti mladjem bratu Dannyu za interes za akustičnu gitaru. Danny je kao dječak nepažnjom uzrokovao požar u kojem je izgorjela – među ostalim – i Peterova voljena električna gitara. Bio je, kaže, prisiljen vratiti se akustičnoj gitari, s kojom je kao dijete i počeo. Niti nakon 25 godina, kaze Peter White, njegov brat ne želi priznati da je on odgovoran za događaj koji je doveo do promjene njegovih glazbenih planova. No, poklonici muziciranja Petera Whitea možda mogu i zahvaliti Dannyu, jer je – zbog njega – Peter White postao jedan od vodećih izvođača smooth jazza.

Najnoviji album Petera Whitea Good Day, s njegovim vlastitim skladbama, nastajao je punih pet godina. Peter objašnjava da je jednostavno trebalo vremena da pjesme dobiju svoj oblik. Kaze da je prelistavao glazbeni notes sa starim pjesmama koje nikad nije dovršio i usput otkrio niz dragulja koja je uistinu želio predstaviti. Peter White je u ovom trenutku na turneji koja ga vodi po jazz festivalima ali i vinskim podrumima Europe i Sjedinjenih Država. U listopadu, ponovo udružuje snage sa svojim bivisim suradnikom, britanskom pop zvijezdom Al Stewartom, s kim ce održati dva koncerta u mjestu Steelville u saveznoj državi Missouri. A mjesec dana kasnije, Peter White odlazi na svoju tradicionalnu bozicnu turneju sa saksofonistom Daveom Kozom.

XS
SM
MD
LG