Linkovi

Uhićen jedan od glavnih financijaša Demokratske stranke


New York Times u jutrošnjem izdanju izvješćujeo uhićenju jednog uglednog financijera Demokratske stranke koji je skupljao novčane priloge za kampanju Hillary Clinton, a potom i za predsjednika Obamu. Riječ je o pedeset devetogodišnjem Hassanu Namezeeu koji je optužen da je lagao o svojoj imovini kako bi podignuo zajam od 74 milijuna dolara odfinancijske institucije Citibank.Nemazee je bio glavni financijski dužnosnik na nacionalnoj razini u kampanji Hillary Clinton, a nakon Nacionalne konvencije Demokratske stranke, koja je nominirala predsjednika Obamu, prikupio je i za njega 500 tisuća dolara. Istražitelji saveznog istražnog ureda FBI-ja ustanovili su da je ovaj investitor preuveličavao vrijednost svoje imovine, procjenjujući je na više stotina milijuna dolara, kako bi se kvalificirao za spomenuti zajam.

U tom postupku podnio je krivotvorene dokumente Citibank, u kojima su se nalazile informacije o fiktivnim bankovnim računima. Nemazee se jučer pojavio pred sudom pod optužbom za bankarsku prijevaru, za što je predviđena maksimalna kazna od 30 godina zatvora i globa od milijun dolara. Tijekom pojavljivanja pred sucem Namezee se nije očitovao o krivici. Sudac je naložio da preko noći ostane u pritvoru dok se ne finalizira njegovo uvjetno puštanje na slobodu uz jamčevinu od 25 milijuna dolara. Kad bude pušten na slobodu, nalazit će se u kućnom pritvoru i nosit će elektronski uređaj koji će pratiti njegovo kretanje. Agenti su zaustavili gospodina Namezeea – piše New York Times - na međunarodnom aerodromu Newark prije negoli se ukrcao na let za Rim.

Današnji Washington Post piše da dok se sigurnosna situacija u Bagdadu pogoršava, pojavljuje se još jedan dodatni znak za zabrinutost. Šef iračke Nacionalne obavještajne službe, koju su obučavali američki stručnjaci, podnio je ostavku nakon dugotrajnog spora s premijerom Nurijem al-Malikijem, čime je ova zemlja ostala bez jednog od ključnih ljudi u borbi protiv vjerskog nasilja. Središnja obavještajnaagencija CIA koja je tijesno surađivala s generalom Mohamedom Shahwanijem još od kad je bio u izgnanstvu devedesetih godina, te potrošila stotine milijuna dolara na obuku njegove službe, zatečena je njegovim odlaskom.

Kaotični uvjeti u Iraku potakli njegovu ostavku – piše Washington Post. Jedna od glavnih zabrinutosti za Shahwanija bile su prijetnje za oko šest tisuća članova njegove službe. Malikijeva vlada je objavila uhidbene naloge za 180 iračkih obavještajaca za navodna kaznena djela za štoShahwanijeva strani tvrdi da su zapravo politička odmazda zbog toga što su obavljali svoj posao. Nakon Shahwanijeva odlaska - piše Washington Post - na čelo obavještajne službe došao je general Zuheir Fadel,bivši pilot ratnog zrakoplovstva Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG