Linkovi

Ben Bernanke imenovan za još jedan mandat na čelu Središnje banke SAD


Predsjednik Barack Obama imenovao je direktora Središnje banke Sjedinjenih Država Bena Bernankea za još jedan četverogodišnji mandat u ovoj ustanovi.

Predsjednik je odao priznanje čelništvu Bena Bernanka jutros u Massachusettsu, gdje se nalazi na odmoru, riječima da su pod njegovim vodstvom 'Amerika i svijet prošli kroz najtežu financijsku krizu u povijesti'. Predsjednik je dodao da su hrabrost, kreativnost i temperament Bena Bernankea pomogli da se spriječi 'velika gospodarska depresija' poput one tridesetih godina prošlog stoljeća.

Direktor Središnje banke izjavio je da će, ako njegovo imenovanje potvrdi Senat, nastaviti raditi na tome da se obnove gospodarski rast i prosperitet.

Prvi mandat Bena Bernankea istječe sljedeće godine. Središnja banka Sjedinjenih Država odgovorna je za monetarnu politiku, većinom odlučujući o visini kamatnih stopa.

Od reakcija na Bernankeovo ponovno imenovanje izdvojimo onu predsjedatelja senatskog Odbora za financije, Chrisa Dodda koji je rekao da je 'to vjerojatno ipak dobra predsjednikova odluka', iako je naglasio da se često nije slagao s Benom Bernankeom.

Prije no što je stupio na položaj direktora Središnje banke, Ben Bernanke je od 2005 do 2006. bio čelni čovjek Vijeća ekonomskih savjetnika predsjednika Georgea Busha. Inače je profesor ekonomije na sveučilištu Princeton.

XS
SM
MD
LG