Linkovi

Američki profili: Mary Swanson


U seriji Americki profili, danas predstavljamo jednu nastavnicu iz Kalifornije. Godine 1980. Mary Catherine Swanson pokrenula je program poznat pod akronimom AVID – Advancement Via Individual Determination – ciji je cilj bio pomoci doseljenickoj i manjinskoj djeci nastavak skolovanja u koledzima.Danas, taj program pomaze ucenicima u vise od cetiri tisuce skola u Sjedinjenim Drzavama i u nekoliko drugih zemalja.

Program se rodio kad je skola Clairemont High, u San Diegu, u kojoj je Mary Swanson i radila, postala, prema odredbi suda, rasno integrirana skola i time dobila nove ucenike iz drugih cetvrti grada, mnoge iz doseljenickih ili americkih obitelji africkog porijekla.

Mnogima je trebala pomoc u ucenju i snalazenju i Mary Swanson je zapocela program mentorstva za 32 ucenika. "Kad sam pocela s AVID-om, bilo je to za skupinu srednjoskolaca.Nisam mislila da ce AVID ikada postati nesto drugo".

Buduci da je uvijek vjerovala, kaze, da djecu treba malo pogurati, malo motivirati, ohrabrivala je one koji su bili obuhvaceni njenim programom da odabiru najteze predmete u skoli.Dio svakog dana provodili bi u programu AVID gdje je naglasak bio na citanju i govornim sposobnostima kao i samoj navici ucenja.Dala bi im zadatke, podijelila razred u manje grupe, za diskusiju i rjesavanje problema.Iako je ona sama predavala engleski jezik, zadaci bi bili iz raznih podrucja, ukljucujuci znanost i matematiku. "Najvaznije je bilo da problemi budu teski.Ako im date nesto sto je lako za rijesiti misle da ih ne smatrate dovoljno pametnim.I ne trude se previse.Treba im dati teze zadatke".

Ucenici su trebali svladati neke nove ideje i biti u stanju objasniti ih, usmeno ili pismeno.Bili su potaknuti i motivirani, kaze Mary Swanson.I reagirali upravo onako kako se ona i nadala. "Rezultati testova, standardiziranih testova koje imamo u srednjim skolama, bili su kod nas, u nasoj skoli, za 35% bolji u matematici i za 48% bolji u jeziku od ostalih podrucnih skola".

Godine 1984. prva je skupina AVID ucenika maturirala.I svi su nastavili skolovanje na koledžima.

Program je potom bio prosiren, na ucenike osnovnih skola i na druge skole u San Diegu, potom i na skole diljem Sjedinjenih Drzava kao i u nekoliko drugih zemalja.Od brojnih prica s uspjesnim zavrsetkom iz one prve godine AVID-a, Mary Swanson izdavaja jednu s ucenikom vijetnamskog porijekla koji je dobio doktorat iz fizike i radio na svemirskom programu, a onda i magisterij iz poslovne administracije i postao izvrsni direktor jedne korporacije.

Program AVID koristi mentore s lokalnih koledza i sveucilista, a organizira i radionice za roditelje.Djeca su, kaze Mary Swanson, ipak najvaznija, treba im pomoci u ucenju i pronalazenju puta i smjera."Djeca zele uspjeti u skoli, ali nemaju potrebnu podrsku u svojim zajednicama ili u svojim domovima i obiteljima.Mi im tu podrsku dajemo".

Vise od 300.000 ucenika danas je dio AVID-a, vecina ce nastaviti obrazovanje u koledzima.Program postoji u Sjedinjenim Drzavama, Kanadi, Australiji i u americkim vojnim bazama u drugim zemljama.Nacela programa su, kaze Mary Swanson, jednostavna:ohrabrivati djecu da prilaze tezim problemima i da svladavaju slozenije koncepte putem pisanja i skupnih diskusija, uz puno rada.Dobra nastavna praksa.

Mary Swanson se nadala postati novinarkom.Sezdesetih je godina dobila stipendiju za Skolu novinarstva pri Columbia University.Ali otac, koji je bio novinski izdavac, odvratio ju je od te njene nakane, rekavsi joj da su mogucnosti za zene u novinarstvu bile tada ogranicene. Postala je nastavnicom i odmah posao zavoljela. Cetrnaest godina kasnije pokrenula je program AVID.

Ljudi je cesto pitaju zasto toliko energije i vremena i truda posvecuje tom programu, vec gotovo 30 godina. "Odgovor je vrlo jednostavan:Smatrala sam da mi je to, kao nastavnici u javnoj skoli, i posao.Da sa svakim ucenikom kojega dobijem radim sto je moguce vise i bolje".

Jedno geslo AVID-a, kaze Mary Swanson, ono je koje kaze: puno teskog rada cini te pametnim.To je i kljuc, dodaje ona, za uspjeh u skoli.

XS
SM
MD
LG