Linkovi

Zapovjednika Združenog stožera američkih oružanih snaga brine slabljenje javne podrške za misiju u Afganistanu


Vlada predsjednika Baracka Obame prati situaciju u Afganistanu, gdje su prošlotjedni izbori protekli u sjeni eskalirajućeg nasilja i međusobnih optužbi predsjedničkih kandidata. Za to vrijeme, čelnici američkih oružanih snaga priznaju da ih brine pad podrške američke javnosti ratu u Afganistanu.

U intervjuu za CNN, zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga - admiral Mike Mullen - izjavio je da je situacija u Afganistanu 'ozbiljna i sve gora'. Uz to, prema nedavnoj anketi dnevnika Washington Post i mreže ABC tek nešto više od polovice Amerikanaca smatra da je misija u Afganistanu vrijedna žrtava. Na televizijskoj mreži NBC, admiral Mullen je rekao da ga pad podrške vrlo brine: "Ja sam veteran rata u Vijetnamu. Svjestan sam koliko je važna podrška naroda za ovaj rat, za bilo koji rat koji vodimo. Slabljenje podrške me, zbog toga, vrlo brine."

Međutim, zapovjednik Združenog stožera je naglasio da se u Afganistanu sada prakticira nova strategija te da se misija u toj zemlji kreće naprijed. Prijetnja još većeg ekstremizma u cijeloj regiji tolika je da se ne možemo povući – rekao je Mike Mullen: "Postoji vrlo velika opasnost da bi u tom slučaju talibani i drugi ekstremisti preuzeli vlast. Ta prijetnja neće nestati. Talibani su i dalje odlučni u svom otporu, a cilj im je ubiti što više američkih vojnika."

Američka je vlada ove godine u Afganistan poslala tisuće novih vojnika. Zapovjednik američkih i NATO snaga u ovoj zemlji, general Stanley McChrystal, za nekoliko će tjedana dati svoju prvu procjenu stanja u Afganistanu.

Senator John McCain, čelni republikanac u senatskom Odboru za oružane snage, smatra da se u Afganistan trebaju poslati nova pojačanja. Da bi uspjeli, tamo moramo imati istu, agresivnu taktiku kao i u Iraku - rekao je u jednoj emisiji televizijske mreže ABC: "McChrystal mora učiniti isto što je u Iraku napravio general Petraeus. Rekao je Kongresu koliko mu treba vojnika, Kongres je o tome raspravljao, a predsjednik države je na kraju donio konačnu odluku."

Administracija predsjednika Baracka Obame smatra da će misija u Afganistanu biti uspješna ako se ispune tri njezina djela. Prvo, poraziti talibane, drugo pridonijeti političkom napretku u zemlji kako bi ona bila stabilna i treće – pomoći u gospodarskom razvoju Afganistana.

Novi američki veleposlanik u Afganistanu je umirovljeni general Karl Eikenberry. On smatra da su prošlotjedni izbori u Afganistanu bili od povijesne važnosti, pogotovo ako se uzme u obzir koliko su talibani prijetili svima koji odu na izbore: "Mislim da među Afganistancima postoji mnogo entuzijazma da se ponovno uspostavi državna suverenost, da se kontrola nad zemljom uzme u vlastite ruke. Iza nas je u Afganistanu dva mjeseca duga izborna kampanja, u kojoj je politička aktivnost bila, na do sada, neviđenoj razini."

Karl Eikenberry je izjavio da ne zna točno kakav je bio odaziv afganistanskih birača. Napomenuo je da je na jugu zemlje bio slabiji, jer su talibani tamo aktivniji.

XS
SM
MD
LG