Linkovi

Promijeniti svijet snagom pisane riječi


Ozbiljnost problema s kojima se suočava današnji svijet, od siromaštva, kršenja ljudskih prava i zagađenja okoliša, ljude često navodi na osjećaj beznađa i bespomoćnosti. Premda ih niti jedna osoba ne može riješiti sama, sve veći broj pojedinaca pokušava – i to svojim pisanjem. Prilog Faize Elmasry govori o pokušajima da se snagom pisane riječi 'promijeni svijet'.

37-godišnja Melodi Moazzi američka je aktivistkinja iranskog podrijetla. Ona piše za nekoliko magazina i dnevnih listovima, a objavljuje i na Internetu. "Otkrila sam da volim pisati blog jer na taj način mogu doprijeti do mnogo ljudi. Također sam i na Tweeteru," kaže Moazzi.

Pisanje pojedincu daje osjećaj snage, ono budi nadu da su promjene moguće. Čuje se i vaš glas – kaže Melodi Moazzi… Pisanje o Iranu njen je prioritet. "Govorim za sve Irance. U Iranu nisam bila deset godina, ali definitivno razumijem što se tamo događa. Ja govorim u ime tamošnjeg naroda. No ne mogu se pretvarati da znam što se događa na ulicama, kad vam je život u opasnosti. Najmanje što mogu učiniti je da pišem o borbi o kojoj čujem. Imam dosta veza. Ljudi mi pišu što se događa. Ako mogu potvrditi njihove informacije, onda smatram mojom dužnošću da to objavim."

Paul Loeb još jedan bloger-aktivist. On objavljuje na poznatom Internet sajtu Huffington Post. Neovisno o tome piše li blog, novinski članak ili knjigu, Loeb kaže da svojim čitateljima uvijek pokušava dati nadu i probuditi osjećaj da se problemi – bilo kakvi bili - mogu riješiti.

"Pišem i o globalnim temama, koje mogu pokrenuti ljude na akciju. Kada je netko hrabar, onda njegov primjer inspirira i druge ljude. Dakle, ja mogu sjediti ovdje u Seattleu, gdje živim, i čitati o Nelsonu Mandeli u južnoafričkom zatvoru. Deset, petnaest ili dvadeset godina kasnije, Mandelina me životna priča inspirira na akciju - ili mogu napisati knjigu o njemu i tako potaknuti druge da se angažiraju," kaže Loeb.

Prepričavanje onog što se dogodilo jedan je od temelja aktivističkog pisanja koje želi inicirati društvene ili političke promjene - tvrdi Mary Pipher, autorica knjige „Pisanje za promjenu svijeta“: "Jako je teško svađati se s prezentiranim činjenicama, s pričom. Ona ostaje u sjećanju, iz knjiga ili govora koje smo pročitali."

Pisanje s ciljem da se iniciraju promjene pojavljuje se danas u raznim oblicima - od eseja do pisama uredništvu, od pjesama do bloga. Govor, ako je dobro napisan, također može biti snažno sredstvo uvjeravanja. No ma kako emocionalna bila tema o kojoj se piše, Mary Pipher preporuča da autor bude racionalan – mora iznijeti racionalne argumente te naputke za stvarnu akciju.

"Važno je da se čitateljima ili slušateljima da vrlo konkretan savjet oko toga što mogu učiniti ukoliko im je neko pitanje važno. Ako toga nema čitatelji će možda pohvaliti članak, ali neće znati što učiniti po pitanju koje je prezentirano," kaže Pipher.

Bloger Paul Loeb slaže se s tim. On dodaje da čak i kada nema brzih promjena, ne treba gubiti nadu. Budite uporni i nastavite s pisanjem, kaže Paul Loeb.

XS
SM
MD
LG