Linkovi

Američki profili: Peter Diamandis


U seriji Americki profili danas predstavljamo poduzetnika Petera Diamandisa, osnivatelja zaklade X PRIZE, zaklade koja financira globalna natjecanja u inovacijama u korist covjecanstva.

Zaklada X PRIZE nagradjuje postignuca na polju medicine, gospodarskog razvoja, ciste energije i svemirskih letova. Ocekivali biste da je covjek iza takvog jednog projekta neki veliki humanitarac ili barem osoba divovskih ambicija. Peter Diamandis kaze – ja sam samo tvrdoglav i uporan.

"Kad se nesto ne rjesava, kazem – a zasto ne? Zasto ne mozemo rijesiti problem gladi ili siromastva, zasto obican covjek ne moze u svemir? Mislim da buducnost sami mozemo isplanirati i sve isplanirano – ostvariti," kaže Diamandis.

Rodjen u New Yorku, 1961. godine, Peter Diamandis je smioni duh naslijedio od oca, grckog doseljenika, lijecnika na Mahattanu. I Peter je diplomirao medicinu, ali vise su ga privlacila svemirska istrazivanja.

"Odrastao sam sezdesetih godina ocekujuci da ce NASA nastaviti sa svojom velikom vizijom otvaranja svemira. Vjerovao sam da cemo sada vec biti na Marsu, istrazivati i neke druge planete. No, to se nije dogodilo. Moji snovi o svemirskom letu, medjutim, bili su vrlo stvarni," kaže Diamandis.

Diamandis priznaje da su mu sanse da postane astronautom vrlo slabe: "Cak i da me odaberu za astronauta, letio bih mozda jednom ili dva puta u deset godina. To nije bio moj cilj. Htio sam letjeti svaki dan. I obecao sam sam sebi da cu raditi na tome da imam letjelicu kojom ću poletjeti u svemir. Ideja je luda, ali, znate, samo dok se ne ostvari. Ukoliko ideja nije luda, ona predstavlja samo marginalno poboljsanje necega. Gdje mi to, u nasem drustvu, omogucavamo i dopustamo eksperimentiranje s ludim idejama?"

Za odgovor na to pitanje Diamandis se okrenuo u proslost, kada su – kaže - novcane nagrade cesto poticale radikalne inovacije. Primjerice, godine 1927. americki je avijaticar Charles Lindbergh bio prvi koji je preletio Atlantik, od New Yorka do Pariza, bez stajanja, a na taj ga je cin barem djelimice potaknula nagrada od 25.000 dolara koju je ponudio jedan privatni financijer. Lindberghu je to poslo za rukom i nagrada je bila njegova.

Nadahnut takvim primjerima, Peter Diamandis je uspio prikupiti deset milijuna dolara - za nagradu onome tko prvi razvije i privatnom letjelicom krene na suborbitalni let. Ta je nagrada dodijeljena 2004. godine. Istovremeno, Diamandis je osnovao nekoliko kompanija koje rade na istraživanju svemira; jedna od njih zasluzna je za sedam letova do Medjunarodne svemirske postaje.

"Nasa nagrada - X PRIZE – zamisljena je tako da u sjajnu poziciju stavlja ne samo pobjednicku ekipu nego i sve druge koje su gotovo i same pobijedile. Sve one mogu realizirati svoje ideje. Dakle, svako dodjeljivanje nase nagrade povlaci za sobom radjanje jedne nove industrije. Te ekipe se natjecu, snizavaju cijenu, plasiraju na trziste, prodaju," kaže Diamandis.

Diamandisova zaklada nudi nagrade na mnogim podrucjima. Jedno je, recimo, natjecanje u izradi privlacnog, dostupnog, brzog, sigurnog i ekonomicnog automobila koji ce sto milja, odnosno 160 kilometara, moci prevaliti na samo 2,35 litara benzina ili nekog drugog goriva.

"Mislili smo da bi to moglo biti zanimljivo ekipama. Otvorili smo natjecanje i nevjerojatno – natjecu se ekipe iz jedanaest zemalja, sa 136 vozila. Nas cilj je otvoriti trziste za potpuno novu generaciju automobila," kaže Diamandis.

Druge nagrade Diamandisove zaklade odrazavaju njegov interes za medicinu. X PRIZE u visini od deset milijuna dolara bit ce dodjeljena onome tko izradi uredjaj za desifriranje ljudskog DNK u samo deset dana, za manje od 10.000 dolara po pacijentu. Diamandis radi i na pripremi drugih nagrada X PRIZE, ukljucujuci jednu za napravu koja ce istraziti dno oceana na dubini od 10.000 metara i naciniti kartu oceanskog dna.

Upitan sto ga pokrece, Peter Diamandis odgovara: Divno mi je i zabavno, raditi puno i slijediti svoje snove.

XS
SM
MD
LG