Linkovi

Film tjedna: "Inglourious Basterds," Quentina Tarantina


Američki redatelj i scenarist Quentin Tarantino svoj najnoviji film smješta u Francusku u vrijeme nacističke okupacije tijekom Drugog svjetskog rata. Njegovi likovi uključuju skupinu američkih dobrovoljaca koji imaju nakanu terorizirati njemačke vojnike, jednog vrlo inteligentnog nacističkog časnika SS-a, odlučnog da ih zaustavi, te jednog žudovskog izbjeglicu koji pokreće zavjeru za ubojstvo Hitlera. Alan Silverman za nas je pogledao film „Inglourious Basterds“.

Brad Pitt glumi poručnika Alda Rainea – nazvanog u neskrivenoj igri riječi imenom Alda Raya, glumca koji je u filmovima iz pedesetih godina glumio likove seksi neslomljivih muškaraca. Pittova jedinica, sastavljena od američkih Židova, ima zadatak da terorizira okupacijske snage brutalnim gerilskim napadima.

Tarantino je naslov filma pokupio od jednog talijanskog ratnog filma iz 1978. kojega se sjeća iz vremena kada je radio kao uposlenik jedne videoteke. Taj je film bio iz žanra nazvanog 'makaroni akcija' i redovito je govorio o grupi muškaraca u borbenoj akciji. Dakle, Tarantino je pokupio naziv filma, a donekle i žanr, ali je izgradio potpuno novu priču i ispunio ju za njega karakterističnim dugim dijalozima i vrlo eksplicitnim scenama nasilja. No, usprkos dugom trajanju filma – dva i pol sata – neke je stvari namjerno ostavio neobjašnjenima. Recimo, ožiljak oko vrata Brada Pitta. Sam Pitt kaže da će ožiljak možda biti objašnjen ako jednom dođe do snimanja nastavka.

SS pukovnika Hansa Landu, koji traga za Pittovim gerilcima, glumi Bečanin Christoph Waltz koji je na festivalu u Cannesu nagrađen kao najbolji glumac za ulogu koju sam naziva jednom od najvećih u povijesti drame. „Izazov takve uloge je da se ostave postrani svi moralni parametri, kao da protagonist nema nikakvo mišljenje o onome koga i što glumi,“ kazao je Waltz, koji je bez iznimke oduševio filmske kritičare i u Europi i u Americi.

U filmu „Inglourious Basterds“ pojavljuju se i francuska glumica Melanie Laurent, njemačka Diane Kruger, te irski glumac Michael Fassbinder. Film je snimljen na lokacijama u Njemačkoj i Francuskoj.

XS
SM
MD
LG