Linkovi

Direktor FBI-ja Robert Mueller izrazio škotskom ministru pravosuđa zgražanje zbog oslobađanja osuđenog bombaša zrakoplova


Direktor američkog Saveznog istražnog ureda Robert Mueller izrazio je zgražanje zbog odluke škotskog ministra pravosuđa da pusti na slobodu osuđenog bombaša zrakoplova.

U pismu koje je uputio škotskom ministru Kennyju MacAskillu, Mueller kaže da oslobađanje Abdela Bassetta al-Megrahija 'pruža radost teroristima diljem svijeta'. On je također napisao da ovo oslobađanje 'stavlja na porugu žalost svih obitelji' koje su izgubile svoje najmilije u napadu nad Lockerbiejem, pružajući za to olako obrazloženje da je ono dano 'iz sućuti'.

U međuvremenu, Britanija je ponovila svoje nijekanje navoda da je Megrahijevo oslobađanje povezano s trgovinskim sporazumom. Mediji su, naime, citirali sina libijskog čelnika Moammara Gadhafija koji je rekao da je oslobađanje Megrahija bilo povezano s britanskim komercijalnim interesima u naftom bogatoj Libiji.

Inače, i Britanija i Sjedinjene Države osudile su 'doček heroja' koji je pružen Megrahiju u Tripoliju. Megrahi – bivši libijski obavještajni agent - bio je osuđen na doživotni zatvor zbog podmetanja bombe u Pan-Amov zrakoplov koji se srušio na Lockerbie, u Škotskoj, pri čemu je poginulo 270 ljudi.

XS
SM
MD
LG