Linkovi

Tom Ridge tvrdi kako je na njega vršen pritisak da podigne razinu prijetnje uoči izbora 2004.


Subotom obično predstavljamo neku novu knjigu koja je se pojavila u američkim knjižarama. Jutros, ćemo se osvrnuti na knjigu koja još nije objavljena, ali je već uspjela uzburkati političke vode u Washingtonu. Riječ je o djelu prvog američkog ministra domovinske sigurnosti Toma Ridge pod naslovom Test našeg vremena: Amerika pod opsadom...i kako ponovno možemo biti sigurni. Knjiga će biti objavljena 1. rujna, a jutros donosimo kratke izvatke koje o njoj objavljuju u današnjem izdanju dva washingtonska dnevna lista.

Bivši guverner Pennsylvanije i prvi direktor domovinske sigurnosti Tom Ridge tvrdi da je na njega vršen pritisak od strane administracije predsjednika Busha da podigne razinu nacionalne prijetnje uoči predsjedničkih izbora 2004. godine – piše Washington Post. Potez koji je on odbio kao političku pozadinu koja bi mogla uništiti vjerodostojnost cijele administracije. Ministar pravosuđa John Ashcroft "odlučno je tražio" da se razina prijetnje podigne tri dana prije izbora, a ministar obrane Donald Rumsfeld stao je na njegovu stranu u – kako piše Ridge – "oštroj, moglo bi se reći, dramatičnoj diskusiji".

Pet dana prije izbora 2004.Osama bin Laden je objavio preko al-Jazeere jednu poruku koja je bila kritična prema predsjedniku Bushu. Održana je video konferencija s čelnicima obavještajne zajednice i relevantnim ministrima. Rumsfeldovo i Ashcroftovo stajalište potaknulo je Ridgea da se zapita, prema vlastitom priznanju, "Je li riječ o sigurnosti ili politici?". Direktor Središnjeg ureda za istrage Robert Muller stao je na stranu ministra Ridgea i u nedostatku konsenzusa – piše jutrošnji Washington Post - preporuka o podizanju razine prijetnje nije upućena savjetnici za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Frances Townsend.

Današnji Washington Times donosi reakciju bivše savjetnice za nacionalnu sigurnost Frances Townsend na navode bivšeg ministra domovinske sigurnosti Toma Ridgea. Ona kaže da politika nikad nije igrala ulogu pri utvrđivanju razine prijetnje nacionalnoj sigurnosti. Gospođa Townsend dodaje da su objavljene bin Ladenove video snimke bile "vrlo plastične"i "prijeteće". Komentirajući ovu još neobjavljenu knjigu, ona je rekla da svaki put kad se vodila rasprava o podizanju razine prijetnje, ona je prvo razgovarala s Ridgeom, a potom, ako je to bilo potrebno, sazvala bi sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost koje bi uspoređivalo informacije različitih ministarstava i CIA-e i FBI-ja. Nakon toga ova bi skupina dala preporuku predsjedniku o razini prijetnje po nacionalnu sigurnost.

"U mojoj nazočnosti nikad se nije govorilo o politici u tom kontekstu" – citira bivšu savjetnicu za nacionalnu sigurnosti Frances Townsend današnji Washington Times. Ridge koji je podnio ostavku 30. studenog 2004, kaže da ga je ova epizoda uvjerila da učini ono što je namjeravao – napusti administraciju predsjednika Busha. Glasnogovornik Toma Ridgea izjavio je da se bivši ministar ne nalazi kod kuće – zaključuje svoj napis Washington Times - i da neće davati interviewe sve dok knjiga ne bude objavljena 1. rujna.

XS
SM
MD
LG