Linkovi

Zgrada Capitola - "Svijetli primjer" energetske efikasnosti


Los Angeles Times piše o projektu koji bi trebao zamijeniti postojeće žarulje na zgradi Capitola s energetski efikasnijima koje troše 70 posto manje energije. Projektpredvodi predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja želi učiniti Kongres svijetlim primjerom ekološke odgovornosti – piše Los Angeles Times. Ali, kao i mnogi projekti u Washingtonu, ni ovaj nije prošao bez kontroverze. Republikanci kažu da je cijena programa od preko milijuna dolara previsoka u vrijeme kad savezna vlada bilježi rekordan deficit.

Međutim, to učiniti nije tako jednostavno kao zamijeniti žarulju. Unajmljen je konzultant za rasvjetu – po cijeni od 671 tisuću i 900 dolara - koji je dizajnirao sustav rasvjete koji neće samo štedjeti energiju, već će i slaviti "jedinstveni identitet" Capitola i "oživjeti vizualni dojam" onih koji će ga gledati.Unutrašnjost kupole sada osvjetljava 38 žarulja od tisuću watta koje su instalirane prije dvadeset godina. Njih će zamijeniti 128 svjetiljki, ali s novim žaruljama snage između 35 i 200 wata – piše Los Angeles Times, koje će koristiti 70 posto manje energije.

New York Times piše da sekompanije Amazon Microsoft i Yahoo namjeravaju priključiti koaliciji neprofitnih organizacija, pojedinaca i bibliotekarskih udruga kako bi se suprotstavile predloženoj sudskoj nagodbi kojom se najvećoj internetskoj tražilici Googleu daje pravo da komercijalizira digitalne kopije milijuna knjiga. Nagodba između Googlea i organizacija koje predstavljaju autore i izdavače, još čeka na sudsku potvrdu, međutim, dovela je do protivljenja u raznim segmentima knjiškog svijeta. I Ministarstvo pravosuđa je pokrenulo protu-monopolističku istragu o tome kakve bi implikacije mogao imati ovaj sporazum.

Google je postigao sporazum s udrugom pisaca i Američkom udrugom izdavača u listopadu prošle godine. Ove dvije organizacije su bile tužile Google da krši autorska prava 2005. zbog planova ove internetske tražilice da digitalizira milijune knjiga iz knjižnica. Strane u ovom sporazumu – piše New York Times - su ga pozdravile kao veliko javno dobro, tvrdeći da će ugovor učiniti dostupnima milijune knjiga koje se više ne mogu kupiti u knjižarama.

XS
SM
MD
LG