Linkovi

Slanje tekst-poruka za vrijeme vožnje povećava vjerojatnost nesreće za 23 puta!


Sigurna vožnja zahtjeva koncentraciju, no današnjim je vozačima često vrlo teško biti usredotočen na ono što se događa na cesti. Nazivanje broja na mobitelu za vrijeme vožnje trostruko povećava vjerojatnost prometne nesreće, a sam telefonski razgovor je tek mrvicu manje opasan. Jedno novo istraživanje ukazuje da je slanje tekst-poruka za vrijeme vožnje najopasnije - vjerojatnost nesreće u tom se slučaju povećava 23 puta.

Weida Stoecker dobro se sjeća dana kad je 2007. godine njezin muž poginuo u automobilskoj nesreći:

"Vozila sam 5 minuta iza njega, išla sam kući s posla. Nazvala sam ga kad sam krenula iz škole, on nije odgovorio, no to me nije zabrinulo. Kad sam sišla s autoputa promet je bio velik."

Kad je čula da je žrtva nesreće zbog koje je bio blokiran promet njezin muž, bila je šokirana. Saznala je i to da je njegov auto udario 17-godišnji vozač koji je upravo slao tekst poruku. U spomen na supruga i druge koji su poginuli na sličan način, Weida Stoecker je počela kampanju za zakonsku zabranu slanja tekst poruka za vrijeme vožnje. Napori su joj se isplatili - u prošlom zasjedanju zakonodavstvo Sjeverne Karoline taj je zakon i izglasalo.

Kazna za slanje tekst poruka za vrijeme vožnje iznosi 100 dolara. Sjeverna je Karolina jedna od 17 američkih saveznih država koje su proglasile takav zakon. David Strayer, profesor psihologije na Svučilištu Utah, istražuje uzroke dekoncentracije prilikom vožnje. On kaže da je danas tih uzroka mnogo više nego prije, a i opasniji su:

"Uzrok svake treće nesreće je dekoncentracija. Razlozi su mnogi - radio, hrana, šminkanje, interakcija s brojnim novim tehnologijama koje su se pojavile u posljednjih 10-15 godina kao što su mobiteli, tekst poruke, GPS. Pa onda - igranje kompjuterskih igrica, gledanje televizije, internetska pretraga, traženje pjesama na I-podu. Kad šaljete tekst poruku, duže vrijeme uopće ne gledate cestu. Kad razgovarate na mobitelu, možete se toliko zadubiti u razgovor da izgubite pojam o tom gdje se nalazite. To je sve jako opasno."

David Strayer kaže da je razloga za dekoncentraciju vozača svakim danom sve više. On predviđa da će vožnja biti još rizičnija u budućnosti, te su zakonske zabrane od velike važnosti. Važno je i stvoriti svijesti kod vozača o tim opasnostima te ih poticati na odgovorno ponašanje pri vožnji.

XS
SM
MD
LG