Linkovi

Profesionalci i beskućnici s tjelesnim oštećenjima združeni u plesu


Američka koreografkinja Meghan Flanigan posljednjih je pet godina provela u Bogoti, u Kolumbiji, gdje je pomagala u stvaranju jedne plesne skupine - specifične po tome što udružuje profesionalne plesače s beskućnicima iz Bogote koji imaju određeni tjelesni invaliditet. Skupina Con Cuerpos priređuje poučne i iznenađujuće plesne izvedbe.

Meghan Flanigan, koreografkinja je i humanitarka.

Jedan od plesača grupe Con Cuerpos je Jorge. Rođen s dječjom paralizom, odrastao je u krajnjem siromaštvu, u kolumbijskom gradu Cali, poznatom kao centru salsa plesa. Kad mu se pružila mogućnost pohađanja tečaja o pokretu i plesu s neprofitnom skupinom Con Cuerpos u Bogoti, Jorge je bio vrlo skeptičan. No, njegova je skeptičnost bila kratkog vijeka. U osnivanju ove organizacije koja okuplja hendikepirane osobe kroz ples i predstave pomogla je Meghan Flanigan. Ona kaže da se Jorge, usprkos svom tjelesnom oštećenju, brzo uklopio:

"Nakon prvog dana, odjednom kao da je ponovno ušao u svoje tijelo, i - postao umjetnikom. U fizičkom smislu to je bilo strašno poetično; on se pokazao jednim od onih koji kao da lete kroz zrak, a to odiše posebnom ekpresijom."

Rođena u Baltimoreu, u saveznoj državi Maryland, Meghan je odrastala uz balet. Na koledžu je upisala suvremeni ples, što ju je dovelo do studija u Labanu – konzervatoriju suvremenog plesa u Velikoj Britaniji. Tamo je upoznala dvoje plesača iz Kolumbije koji su je pozvali da se vrati s njima u njihovu domovinu i tamo podučava ples. Na kraju je tamo ostala četiri godine. Za to je vrijeme pomogla osnovati Con Cuerpos, što na španjolskom znači “S tijelima.” Nadahnuta pokretima bogotskih beskućnika, Meghan pobija stereotipe o osobama s invaliditetom, stvarajući s njima izvanredne koreografije.

"Kad bih na ulicama vidjela kako se neki ljudi muče, a prolaznici bi odvraćali pogled od njih govoreći da ne žele gledati te ružne prizore, ja bih ih upozorila da se radi o ljudima, divnim ljudima. To me je ponukalo da ih uključim u svoj rad," kaže Meghan.

Ona dodaje da je jedna od glavnih prepreka tjelesno oštećenih plesača pitanje kako se osjećati ugodno u vlastitom tijelu i kako uspostaviti fizički kontakt s drugim plesačima:

"Nešto što im je bilo tako blisko srcu stalno se ponavljalo za našeg rada: ‘Moje je tijelo područje mira.’ Ta je mantra u njima počela stvarati jedan novi odnos prema vlastitom tijelu, kao i novi odnos prema drugim ljudima kroz njihovo tijelo, stvarajući tako jedno istinsko povjerenje i fizičku komunikaciju."

Meghan Flanigan sada živi u Baltimoreu, ali ostaje aktivno angažirana u plesnoj skupini Con Cuerpos. Njena je organizacija ne samo priuštila hendikepiranima Bogote mogućnost plesnog izvođenja, već je neke plesače dovela i do studija plesne umjetnosti u Sjedinjenim Državama i u Europi.

XS
SM
MD
LG