Linkovi

Washington 'razočaran' puštanjem na slobodu Libijca odgovornog za Lockerbie


Pravosudne vlasti u Škotskoj pustile su iz zatvora državljana Libije koji je tamo služio doživotnu kaznu zbog sudjelovanja u postavljanju bombe u američki putnički zrakoplov tvrtke Pan-American koji se 1988. godine srušio nad Lockerbijem u Škotskoj.

Razlog za puštanje na slobodu Abdela Baseta al-Megrahija je humanitarne prirode, on naime boluje od raka prostate.

Puštanje na slobodu i deportaciju u Libiju ovog osuđenika objavio je škotski ministar pravosuđa Kenny MacAskill, dodajući da je bolest u poodmakloj fazi te da će ovaj bivši djelatnik libijske obavještajne službe ubrzo preminuti.

Megrahi je izravno iz zatvora prebačen na jedan aerodrom u Škotskoj gdje ga je čekao libijski zrakoplov.

Obitelji žrtava nesreće nad Lockerbijem – u kojoj je poginulo 270 ljudi, uglavnom Amerikanaca – srdite su zbog toga što je Megrahi pušten iz zatvora.

Dobar dio putnika bili su američki studenti koji su se vraćali na božićne praznike sa studija u Europi.

Bijela je kuća objavila da Sjedinjene Države 'duboko žale' zbog odluke škotskih vlasti. Obiteljima žrtava Bijela je kuća ponovno odaslala izraze sućuti.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder je rekao da je Washington 'razočaran' ovom odlukom Škotske, zbog toga što 'interes pravde u ovom slučaju nije zadovoljen.'

Državna tajnica Hillary Clinton ponovila je stajalište Sjedinjenih Država da je Abdel Baset al-Megrahi trebao odslužiti kaznu u svojoj potpunosti.

Megrahi je jedini osuđeni za ovu nesreću, a u zatvoru je od 2001. godine.

XS
SM
MD
LG