Linkovi

CSM: Iračani gube vjeru u svoje snage sigurnosti


Jučerašnje eksplozije u Bagdadu, u kojima je poginulo više od 95 osoba, nisu samo potresle glavni grad Iraka nego i vjeru građana te zemlje u sposobnost njihovih snaga sigurnosti. Kako javlja Christian Science Monitor, od čistača ulica do privatnih zaštitara ministarstva vanjskih poslova, građani se tuže na policiju i vojsku. „Iračke snage sigurnosti nisu dovoljno jake. Policajce se može vidjeti kako govore na telefon i slušaju muziku“, govori jedan Iračanin.

Iračke vlasti nedavno su počele uklanjati visoke betonske barijere koje su štitile upravo od napada automobilima napunjenima eksplozivom. Jedan od građana na ulicama kaže: Bilo bi bolje da su ostavili barijere. Volio bih da su Amerikanci ostali, ali Iračani i irački političari nisu se međusobno mogli dogovoriti oko toga“, prenosi Christian Science Monitor raspoloženje jednog stanovnika Bagdada.

New York Times javlja da je od početka gospodarske recesije u Sjedinjenim Državama u privatnom sektoru eliminirano šest milijuna i 900 tisuća radnih mjesta. Istodobno, državne i lokalne vlade povećale su broj radnih mjesta za 110 tisuća. To je rezultat novog istraživanja Instituta za upravu Nelson A. Rockefeller. Vladini poslovi uvijek su stabilniji u recesiji nego oni u privatnom sektoru no ovakvi rezultati ipak su zatekli glavnog autora istraživanja Donalda Boyda.

U libertarijanskoj istraživačkoj organizacija iz Washingtona, Institutu Cato, uznemireni su ovim podacima. Analitičar Tad DeHaven kaže da dok proizvođači u društvu gube radna mjesta i traže nove poslove njihovo se porezno opterećenje ne mora nužno smanjiti. Upravo suprotno, oni se suočavaju s dodatnim porezima zbog rasta vlade“, ocjenjuje ovaj analitičar.

XS
SM
MD
LG