Linkovi

Objavljene nominacije za najbolja bluegrass ostvarenja


Dan Tyminski sam je sastavio svoj bend, i snimio album Wheels dok se odmarao od svog posla pjevača i gitariste za Alison Krauss i sastav Union Station. Bio je to pametan potez, budući da su Dan i njegov bend za ovaj album zaradili čak devet nominacija za nagrade Međunarodne udruge za bluegrass glazbu, uključujući i onu za pjesmu godine, za skladbu Wheels, kao i nominaciju u kategoriji zabavljača godine.

No, Dan nije jedini koji je nominiran za neuobičajeni projekt. Dobitnik Oskara i Grammyja, glumac, pisac i glazbenik Steve Martin dobio je šest nominacija za njegov prvi CD sastavljen isključivo od banjo glazbe. Naslovna skladba The Crow pribavila mu je nominaciju u kategorijama instrumentalne izvedbe, te najbolji snimljeni događaj godine.

Steve Martin banjo je naučio svirati još kao tinejdžer, no zanemario je glazbu kako bi se mogao posvetiti komediji, pisanju i glumi. Njegov povratak banju ne iznenađuje njegove kolege glazbenike, Erica Gibsona i njegovog brata Leigha, koji obojica nastupaju sa The Gibson Brothers Band-om.

"Često možete vidjeti glazbenike koji sviraju banjo dok su mladi, a onda se okrenu nekom drugom glazbenom stilu. No, banju se uvijek vrate. Jednom kada ti se svidi bluegrass muzika, i kada ju sviraš, mislim da na jedan način ostaje u tebi, i nikada je ne zaboravljaš."

Pjesma Iron and Diamonds jedna je od pet skladbi nominiranih u kategoriji pjesme godine. Dvadeseta dodjela nagrada međunarodne udruge bluegrass glazbe održat će se u Ryman Auditoriumu u Neshvillu 1. listopada. Prošlogodišnji dobitnik čak sedam nagrada, među kojima i one za zabavljača godine, bio je duet Daily and Vincent, koji su i ove godine nominirani u sedam kategorija, uključujući najboljeg muškog vokalista, vokalnu grupu, te zabavljača godine.

Među ostalima koji su nominirani u više kategorija spomenimo The Grascals, Doyle Lawson and Quicksilver, Dan Tyminski Band, Russell Moore and the 3.

XS
SM
MD
LG