Linkovi

Intenzivira se konkurencija automobila na električni pogon


General Motors je izazvao veliko uzbuđenje ovaj mjesec kad je najavio da će njegovo novo električno vozilo, Chevy Volt, prelaziti zaprepašćujućih 230 milja s galonom benzina, odnosno više od 97 kilometara s litrom. Direktor GM-a Fritz Henderson vjeruje da će s novom linijom benzinsko-električnih hibrida njegova kompanija ponovno poslovati profitabilno. Chevy Volt, koji je već u proizvodnji, naći će se u prodaji 2010.

No, GM je sučeljen s jakom konkurencijom. Nissan za slijedeću godinu najavljuje razotkrivanje svog novog potpuno električnog automobila Leaf, a Honda će predstaviti novi hibrid nazvan Insight. Premda se ova vozila ne mogu nadmetati s Voltovom štedljivošću, razlika u cijeni – između deset i petnaest tisuća dolara jeftinije od Volta! – mogla bi im pridobiti mušterije.

No, konkurencija se stvara i na domaćem tlu. Tvrtka Coda iz Colorada reklamira vozilo koje će moći brzinom od 130 kilometara na sat prijeći više od 160 kilometara bez da koristi benzin. Ova je kompanija primila 45 milijuna dolara iz paketa državnih ekonomskih poticaja kako bi počela proizvodnju. Među prvima koji su pokusno vozili prototip bio je i guverner Kolorada Bill Ritter.

"To je prva kompanija u Koloradu kojoj je Ministarstvo energetike osiguralo financijska jamstva za zajam. To znači da oni očito vjeruju u koncept ovog vozila."

Već ove godine u proizvodnji će biti 20 tisuća vozila na baterije. Uz cijenu od 35 tisuća dolara, Coda neće ispuštati plinove, a trebat će joj samo šest sati da napuni baterije.

"Uzmete taj auto, odvezete ga u svoju garažu, uključite u struju … ako dobivate struju od energije sunca, vjetra ili iz geotermalnih izvora, onda je čitavo zagađenje ovog auta jednako nuli!"

Ali, uz toliko mnogo štedljivih automobila koji će se nadmetati za pažnju potrošača, analitičari kažu da su 'zelena' vozila samo dio rješenja za posrćuću automobilsku industriju. Nakon najgorih prodajnih rezultata u više desetljeća, General Motors se okreće i još jednom tržištu u nastanku, s planovima za proizvodnju malog automobila koji bi se prodavao za oko 4 tisuće dolara. Za sada se još ne zna hoće li to jeftino vozilo biti u prodaji i u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG