Linkovi

Acquired Taste, Delberta McClintona


Trinaesti studijski album teksaškog blues, rock i country glazbenika Delberta McClintona "Acquired Taste" prvi je njegov album u više od četiri godine, kad je za onaj pod naslovom "The Cost of Living" bio nagrađen Grammyjem, u kategoriji Najboljeg suvremenog blues albuma. Bio je to treći Grammy u pedeset godina dugoj karijeri tog danas 68-godišnjeg skladatelja, vokalista, gitarista i usnoharmonikaša, rodom iz Lubbocka. Grammyjem je bio nagrađen, u istoj kategoriji, i 2001. godine, za "Nothing Personal."

Legenda među ljubiteljima Texas roots music, miljenik kritičara i kolega, ime Delberta McClintona nije baš svakome poznato, a imao je hitova i na blues i na country i na rock ljestvicama, ali u izvedbama drugih poznatih glazbenika. Emmylou Harris je, 1978. godine, imala hit #1 s McClintonovom "Two More Bottles of Wine." On sâm imao je uspjeha u duetu s Bonnie Raitt i Tanyom Tucker. Duet s Bonnie Raitt, u "Good Man, Good Woman," donio mu je nagradu Grammy 1991. godine. Davno još, sredinom 60-ih godina, za turneje Velikom Britanijom, kao jedan od Ron-Dels članova, sreo je Johna Lennona i dao mu, kako se priča, poduku u usnoj harmonici. Rezultat smo čuli u hitu Beatlesa "Love Me Do."

Rođen u Lubbocku, odrastao u Fort Worthu, Delbert McClinton se razvio pod mnogim glazbenim utjecajima – rock-and-rolla, Texas swinga, soula, countryja, posebno honky-tonka, i bluesa, posebno jump-bluesa. "Dobra juha," kako sam kaže, "glazbenih utjecaja."

Američka honky-tonk glazba dobila je u McClintonu kultnog glazbenika. Pedesetih godina, kad se i pojavio na sceni, McClinton je dobio i nadimak "The King of the White Texas Bluesmen." Svoj je zanat tada brusio s barskim bendom The Straightjackets i pratio takve blues divove kakvi su bili Sonny Boy Williamson II, Lightnin' Hopkins, Howlin' Wolf i Jimmy Reed.

Country, jazz, soul, rock, folk, blues, dupla doza bluesa, to je i McClintonov najnoviji album "Acquired Taste," album introspektivniji od bilo kojeg njegovog do sada, album također pun humora, ali i pun energije što je očito već iz prve – "Mama's Little Baby," McClintonove verzije jedne stare folk pjesme.

"Acquired Taste," snimljen za etiketu New West, u produkciji Dona Wasa, koji je radio s mnogima, od Bonnie Raitt do Boba Dylana, uključujući i Delberta McClintona, donosi, u prvom redu, obilje bluesa...

Delberta McClintona, na "Acquired Taste," prati njegov bend Dick50; on sâm još je i na gitari i na usnoj.


XS
SM
MD
LG