Linkovi

Afganistan: Glasovanje uz prijetnje talibana


U Afganistanu jutros su otvorena birališta na predsjedničkim i pokrajinskim izborima unatoč prijetnjama talibana da će ometati glasovanje. Aktualnom predsjedniku Hamidu Karzaiju suprotstavlja se tridesetak izazivača. Među glavnim izazivačima nalazi se bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah i bivši ministar financija Ashraf Ghani te popularni parlamentarni zastupnik Ramazan Bashardost. Na današnjim izborima glasači će se odlučiti i za članove pokrajinskih savjetodavnih vijeća. Ankete provedene uoči izbora pokazuju da predsjednik Karzai ima znakovitu prednost, međutim, to možda neće biti dovoljno da se izbjegne drugi krug izbora. Kandidati moraju osvojiti više od 50 psoto glasova da bi pobijedili.

Predsjednik Hamid Karzai zatražio je od glasača da iziđu na današnje izbore unatoč naglog povećanja nasilja ovaj tjedan u zemlji. Tijekom jučerašnje svečanosti obilježavanja Dana neovisnosti, u striktno osiguranom glavnom gradu,Karzai je zatražio odafganistanskih glasača dane dopuste da ih talibansko nasilje spriječi da iziđu na glasačka mjesta.

Do ovog njegovog poziva došlo je tek nekoliko sati nakon posljednjeg u nizu napada u Kabulu ovaj tjedan. Tri napadača, s prslucima napunjenim eksplozivom, upali su u jednu banku u glavnom gardu, izazvavši žestoku oružanu bitku s afganistanskom policijom. Svi napadači su ubijeni prije negoli su aktivirali eksploziv. Talibani su preuzeli odgovornost za ovaj napad i obećali nove na današnji izborni dan.

Mjere sigurnosti su znatno postrožene u zemlji, a u Kabulu su postavljene nove sigurnosne kontrolne točke. Dužnosnici kažu da će policija patrolirati na oko 6500 glasačkih mjesta u zemlji, dok će afganistanski vojnici održavati red u njihovoj blizini. NATO savez je priopćio da ćezaustaviti ofenzivu tijekom glasovanja i osigurati podršku u slučajnu eventualnog nasilja.

Ovdje u Sjedinjenim Državama jedno novo ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da sve veći broj Amerikanaca vjeruje kako rat u Afganistanu nije vrijedan napora. Anketa koju su zajednički proveli Washington Post i televizijska mreža ABC pokazuje da 51 posto od tisuću ispitanika smatra kako taj rat nije vrijedan truda, u odnosu na 45 posto koliko je to smatralo prošli mjesec i 35 posto u ožujku. Istovremeno 47 posto ispitanika smatra da je rat vrijedan nastojanja. Međutim, samo jedna četvrtina kaže da se slaže s upućivanjem dodatnog broja vojnika u tu zemlju. U jučerašnjem priopćenju Državnog tajništva kaže se da će nastojanja talibana da zastraše glasače doživjeti neuspjeh. Glasnogovornik je rekao novinarima da su Sjedinjene Države zabrinute zbog vala samoubilačkih i raketnih napada u Kabulu, međutim, dodao je da će volja glasača pobijediti. Na današnje izbore u Afganistanu osvrnut ćemo se i u drugom dijelu emisije.

XS
SM
MD
LG