Linkovi

Kakva je budućnost NASA-inog svemirskog programa?


Kada je astronaut Jim Lovell stremio k Mjesecu tijekom misije Gemini i Apollo, tada je osjećaj uzbuđenja i avanture dijelio s ljudima širom svijeta. On je bio rezerva Neil Armstronga za misiju Apollo 11, i gledao dramatične događaje iz NASA-nog kontrolnog centara u Houstonu u Texasu.

"Nakon leta, na putovanju po Europi zaista me je ugodno iznenadilo što su skoro svi Europljani bili apsolutno oduševljeni o onome što smo ostvarili, možda isto koliko su to bili i Amerikanci."

Lovell, koji je nekada držao rekord za najviše sati provedenih u svemiru, nikada se nije spustio na Mjesec. Kao zapovjednik misije Apollo 13, Lovell je uspješno vratio na Zemlju kolege astronaute Freda Haisea i Jacka Swigerta nakon što je katastrofalna eksplozija oštetila njihov svemirski brod.

U svemirskom centru Marshall u Huntsvilleu, u Alabami, NASA je krajem srpnja održala sastanak s nezavisnom komisijom koju je postavio predsjednik Barack Obama u cilju ocjene budućnosti svemirskih letova s ljudskom posadom. Dio sastanka je bio posvećen sljedećoj generaciji svemirskih brodova koji će zamijeniti Space Shuttle.

NASA trenutno razvija program Constellation, nabildanu verziju Apolla. Za taj program će se koristiti raketa Ares, koja bi trebala nositi letjelicu za jednokratnu uporabu Orion u orbitu, i na kraju, na Mjesec.

Steve Lindsay, šef u uredu za astronaute NASA-og svemirskog centra Johnson, kaže da ie jedan od glavnih faktora razvoja novog vozila smanjenje rizika.

"Mi znamo da ćemo u budućnosti imati puno rizika. Znamo da čak i s velikim poboljšanjima, rizik ce jos uvijek biti velik. No, smatramo da rizik treba biti proporcionalan s našim iskustvom. Mi smo spremni preuzeti te rizike, to je naš posao i mi smo ponosni na to."

Druga opcija koju preferira predsjednički panel jer produženja vijeka Space Shuttlea do 2014, koji ce provoditi misije dok novi svemirski brod ne bude spreman za let. Panel se takodjer bavio prijedlogom o produžetku života Medjunarodne svemirske postaje čiji je kraj misije trenutno predviđen 2015. godine.

Obamina je administracija zabrinuta oko poskupljenja programa. Potpora javnosti za financiranje svemirskog programa je jenjala u posljednjih nekoliko godina. Sada, usred duboke recesije, zakonodavci žele srezati troškove i NASA se bori da očuva svoje financiranje. No Lovell vidi priliku za ekonomski oporavak kroz povećanje financiranja svemirskog programa.

"Jedan dio poticaja bi mogao biti svemirski program. Prije svega, to je kreativni program, kreira porezni priliv, sav se novac troši ovdje na Zemlji, a ni jedan cent gore u svemiru. Tehnologija koja će se putem njega razviti poslije će se koristiti u privatnom sektoru. To se sve već dogodilo za vrijeme programa Gemini i Apollo, privatni sektor je preuzeo tehnologiju računala i elektronskih komponenti čiji je razvoj bio ubrzan zahvaljujući svemirskim istraživanjima, i to bi se moglo i dalje dogadjati."

Lovell vidi obnovljeni interes za svemir pobudjen kineskim programom istraživanja Mjeseca, no on kaže da je jedini uspješan put do moguće ljudske misije na Mars zajednička vizija i suradnja među svim državama koje zanima daljnje istraživanje svemira.

XS
SM
MD
LG