Linkovi

Najveća vojna vježba u povijesti Kine


Dva mjeseca duga vježba pod nazivom „Dugi korak 2009“ započela je ranije ovog tjedna i trajat će tijekom obilježavanja 60. godišnjice stvaranja Narodne Republike Kine 1. listopada. Državni mediji razglasili su vježbu nazvavši je najvećom u povijesti. Kineska vojska, inače, najbrojnija je na svijetu s dva milijuna i 300 tisuća časnika i vojnika u aktivnoj dužnosti. June Dreyer, poznavateljica prilika u kineskoj vojsci i profesorica na Sveučilištu Miamia, kaže da se ovom vježbom želi pokazati sila kako prema unutra tako i prema vani.

Kako se približava 60-godišnjica Narodne Republike Kine, naime, izgleda da vlasti intenziviraju udar na bilo kakvu kritiku, a nakon prošlomjesečnih nemira u pokrajini Xinjiang. Kina je u proteklih nekoliko tjedana sudila aktivistima za prava žrtava potresa u Sichuanu, povukla je licence za više od 50 odvjetnika te je zabranila dvije skupine koje se zalažu za ljudska prava i protiv diskriminacije. Vlasti su, također, otežale dobivanje radnih dozvola novinarima uključujući i one Glasa Amerike. Isto tako, kineske protuterorističke snage intenziviraju napore za osiguravanje proslave kineskog dana državnosti.

Povećavanje godišnjih izdvajanja za obranu u kineskom proračunu navelo je Sjedinjene Države i druge zemlje da zatraže objašnjenje od Pekinga. Kina je ranije ove godine objavila da će ove godine povećati vojni proračun s 18 na 58 milijardi dolara. Kineske vlasti priopćile su da je i ta svota daleko od američkih izdvajanja za vojsku. Andrew Yang, stručnjak za kinesku vojsku s Tajvana, kaže da se dvomjesečni vojni manevri održavaju kako bi se svijetu i kineskom narodu pokazalo da vojska ispunjava potrebe Pekinga.

"Oni moraju pokazati da ispunjavaju očekivanja zemlje. Istodobno, šalju poruku međunarodnoj zajednici – ne petljajte se s Kinom, oni imaju kapacitete za obranu njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta."

Profesorica June Dreyer vjeruje je vojska s razlogom ponosna na napredak koji je ostvarila te ga želi pokazati, ali ne vidi razlog zašto Kina ima potrebu pokazivanja sile.

"Ne razumijem točno zašto kad mi se čini da su probleme u Tibetu i Xinjiangu rješavali vrlo brzo."

Prema njenim riječima Kina je jasno pokazala da može ugušiti nemire, ali vlada tek treba odgovoriti na probleme koji dovode do nestabilnosti. To uključuje siromaštvom, velike razlike u prihodima, zagađenje i korupciju. Dok se to ne riješi, dodaje ona, nemiri će se i dalje rasplamsavati.

XS
SM
MD
LG